Вицепремиерът и министър на финансите фактически е "уволнил" директора на болница "Света Екатерина" проф. д-р Генчо Начев, пише Епицентър. бг, позовавайки се на източници от правителството.

Рано тази сутрин здравният министър в оставка проф. Сербезова е поискала отстраняването на проф. д-р Генчо Начев като Изпълнителен директор на Университетската болница "Света Екатерина", без да са посочени официални мотиви за това.

"Болницата е в перфектно финансово, организационно и професионално отношение", каза проф. Начев пред "Епицентър.бг", който е в неведение защото се стоварва този властови удар върху лечебното заведение.

И допълни: "Няма задължения, на печалба е. В сметките има такива наличности, с които болницата може да работи и да се изплащат заплати поне 11 месеца, без да получава финансови средства отвън".

"Ябълката на раздора" между управляващите от "Продължаваме промяната" и болница "Света Екатерина" е новопосторената супер-сграда на болницата, на чийто покрив има хеликоптерна площадка за приемане на болни по спешност и възможност за реакция в т.нар. първи "златен час" за спасяване на животи.

Сградата е готова, а проф. Начев е поискал от държавата 30 милиона лева за оборудването ѝ с модерна техника. Парите били отделени още с февруарския бюджет.

Тогава за болницата се застъпил президентът Румен Радев. Именно заради негова протекция обаче финансовият министър Асен Василев отказал да отпусне тези 30 милиона от бюджета към здравното заведение.

Това не отказало проф. Начев да се бори за финансовото обезпечение на новото крило, за което получил обещанието на депутати, членове на бюджетната комисия.

Сега при актуализацията на бюджета проф. Начев отново поискал тази сума, защото "сградата не може да бъде оставена, баз да бъде оборудвана", обяснил той пред финансистите на държавата.

"Щом толкова се оплаква, уволни го", наредил вицепремиерът Асен Василев на здравния министър Асена Сербезова.

И Сербезова изпълнила нареждането на вицепремиера. 

Идеята на проф. Генчо Начев е в новото крило да  бъде преместена Съдовата хирургия на болницата, която сега ползва част от Трета градска болница и да бъде развит модерен център с високотехнологични възможности и подготвени екипи за борба с острия инсулт.

Предвижда се също и изграждането на модерен спешен център за сърдечно-съдови заболявания и трансплантация на сърце и бял дроб.
Изградената хеликоптерна площадка на покрива ще дава възможност за по-бърз достъп на спешните пациенти.

Очаква се също чрез новото крило на сградата към кардиологичния профил на болницата да се разкрият и нови специализирани звена като неврология, неврохирургия, пулмология.

В новия корпус ще бъде разположен и учебен център за следдипломна квалификация в областта на сърдечно-съдовите заболявания. „Ще купим и робот Да Винчи, с който да се правят модерни операции в четири направления – гинекология, неврология, сърдечна и обща хирургия“, разказа проф. Начев.

Той е амбициран и да създаде трансплантационен център, в който да се присаждат не само сърца, както е в момента.

„Положението ни е ключово сред карето от девет болници и в нея можем да направим модерен трансплантационен център, в който да се извършват сърдечни, белодробни, бъбречни и чернодробни трансплантации“, обясни все още директорът на „Св. Екатерина“.