Станишев: 100 млн. лв. заделени за наука през 2009 г.

Предстои публичното обсъждане на проекта на национална стратегия за научни изследвания, включително и с представители на академичната общност. Това каза премиерът Сергей Станишев в парламента, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.

За следващата година са предвидени 100 млн. лв. за фонд  „Научни изследвания”. През тази година фондът е получил 60 млн. лв. , а през 2007 г. – 17 млн. лв., сравни премиерът. Той добави, че БАН също ще получи 100 млн. лв. през 2009 г. Не само финансирането на науката е важен въпрос, но и определянето на приоритетни области за изследвания, отбеляза още Станишев. Според него изследванията трябва да са пряко свръзани с икономиката, така че да повишават нейната конкуретноспособност. За пореден път Станишев заяви, че науката е ключов приоритет за правителството.  

Детутатът от Атака Станислав Станилов му опонира с думите, че докато един  научен работник получава заплата колкото един гимназиален учител, никакви стратегии няма да помогнат за развитието на научните изследвания в България. /БЛИЦ