Ако финансовата стегнация в Европейския съюз продължи да се затяга, това ще се отрази върху икономическия растеж в България. Това заяви премиерът Сергей Станишев в парламента по време на дебатите по разпределението на бюджетния излишък, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Премиерът подчерта, че 60% от износа ни е за страните от Евросъюза и ако ситуацията продължи да бъде каквато е в момента, няма как да не повлияе върху БВП на България. Многократно са били отправяни критики към управляващите за какво ни е необходим такъв бюджетен излишък и защо да не се раздаде на данъкоплатците, от които се трупат парите в хазната.Ситуацията сега показва, че внимателният подход е правилният, отбеляза Станишев. Той отново подчерта, че планираният излишък гарантира макроикономическата стабилност на страната, служи като буфер и наличето му се оправдава точно в момента, когато има световна финансова криза. Той призова депутатите да бъдат много внимателни при разработването на бюджета за следваща година, за да бъде застрахована България от последиците от световната криза. 
Българските банки са стабилни и непосредствени рискове не съществуват за депозитите на хората и фирмите, ситуацията се следи ежедневно и държавата е готова във всеки момент да вземе мерки, увери премиерът.
Голяма част от средствата са за мерки в социалната политика, образованието и инфраструктурата. Предвижда се 225 млн. лв. да бъдат заделени за енергийни помощи , от които ще се въплозват 36 хил. семейства, посочи Станишев. Той акцентира и върху актуализирането на пенсиите от 1 октомври. За тази цел са планирани 90 млн. лв. и средната пенсия ще бъде 235 лв. Тази Коледа възрастните хора ще получат и най- голямата добавка давана досега, а те го заслужават, добави той. /БЛИЦ