Опозицията и управляващи очаквано се разминаха в оценките си за управлението на тройната коалиция по време на дебата за вота на недоверие в парламента.
Депутатите от “Атака”, които напуснаха Народното събрание, дойдоха на заседанието, но както заяви лидерът на партията Волен Сидеров “с отвращение”. Той заклейми мнозинството и опозицията и обвини всички политически формации в национално предателство. Този вот е рекламна акция на няколко партийки, които се страхуват, че няма да влязат в следващия парламент, а когато робувате на партийните си игрички, работите срещу интересите на държавата, отсече националистът. Според него тройната коалиция е орел, рак и щука, които са сключили сделка, за да доограбят каквото е останало. Това правителство е на далаверата, а пък опозицията не предлага никаква алтернатива, защото не може ДСБ да си позволи да говори за корупция или ГЕРБ за добро управление, след като лидерът на партията подари 100 млн. лв. на дружеството “Софийска вода”, упрекна ги той.

Лидерът на СДС Мартин Димитров пък обясни на премиера Сергей Станишев, който говори 1,20 ч. от парламентарната трибуна, че и Фидел Кастро е говорил по 7 часа, но от това не е имало полза. Той добави още, че през 2009 г. България има премиер, който иска да управлява като френския крал Луи XIV под мотото “Държавата това съм аз”. За малко повече от три години мнозинството успя да върне българите там, откъдето те положиха много усилия да се измъкнат преди 20 години. Това управление превърна страната в синоним на безочие, безпътие, корупция и престъпност, мотивира се синият депутат.

От ДСБ видяха в обстоятелството, че властта е в ръцете на БСП, НДСВ и ДПС заплаха за съществуването на правовата държава и демокрацията. Нарушени човешки права, блокиране на досъдебната фаза, липса на осъдителни присъди, това застрашава сериозно устоите на демокрацията и в следващото управление, ние от опозицията, ще предложим обратното като алтернатива, заяви заместник-председателят на тъмносините Екатерина Михайлова.

От БНД пък акцентираха върху липсата на икономическа програма и резултати от нея. След дълго отричане на задаващата се финансова криза, най-накрая кабинетът "Станишев" направи някакъв план за противодействие, но като го чете човек остава с убеждението, че България е на друга планета, обясни Лидия Шулева. Според нея най- сериозният проблем е в кризата на доверие в институциите, в партиите и в държавността като цяло.

Срещу слабите аргументи на десните за искането на вот на недоверие и управляващите се изказваха вяло в своя защита. В началото на речта си заместник-председателят на ДПС Лютви Местан припомни, че за 20 години само едно правителство си е отишло от властта след вот. Това беше кабинетът на Филип Димитров, който обаче поиска вот на доверие и, разбира се, не го получи. Явно у нас има устойчив рефлекс вотовете да не бъдат подкрепяни, уточни той. Според него пълният мандат на тройната коалиция не е привилегия, а въпрос на отговорност. Местан определи мотивите за искането на седми вот на недоверие като синтез на всички смъртни грехове, в които опозицията обвинява управляващите от първия ден на съставянето на Министерския съвет.

Опозицията профанизира вота на недоверие, който е най-силното парламентарно средство, смятат от Коалиция за България. Отношението на хората към управляващите ще си проличи след изборите. Тогава ще проличи и мнението им към стремежа на опозицията към скандали, зарече се председателят на парламентарната група на левицата Ангел Найденов.

От НДСВ за разлика от предишния вот, когато гласуваха с "въздържал се", бяха категорични, че този път ще подкрепят правителството. Председателят на парламентарната група на жълтите Пламен Моллов отсече, че няма царистите да позволят финансово – икономическата криза да бъде трансформирана в дестабилизация на страната с предсрочни избори. Смисълът на нашето участие в коалицията е да не позволим да ерозира стабилността на държавата, която предпоставя европеизация, похвали се той.
Камелия Цветанова, БЛИЦ