Според последната оценка на “Трансперънси Интернешънъл”, България е станала по-малко корумпирана и по-прозрачна държава. Това заяви премиерът Сергей Станишев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от ДСБ Асен Агов.
Нарастването на броя на разкритите случаи и на тези, които стигат до съда показва, че системите в България започват да работят по-ефективно. Все още имаме да извървим дълъг път, но общественото мнение се промени. То стана много по-нетърпимо към корупцията, към злоупотребите със служебното положение, а това е много важно, заяви Станишев.
Един от основните приоритети на правителството е превенцията и ефективното противодействие на корупцията, отбеляза премиерът, а потвърждение за това са законодателната дейност и много от изпълнителските действия на правителството. Той припомни, че от 2006 г. Комисията по превенция и противодействие на корупцията е координатор на изпълнението на Стратегията за прозрачно управление и за превенция и противодействие на корупцията за периода 2006 – 2008 г. Тя има две основни функции – изработване на държавна антикорупционна стратегия и мониторинг и контрол по тази политика, а сред нейните стратегически цели са превенцията и противодействието на корупцията по високите етажи на властта, прозрачното партийно финансиране, антикорупционната политика в централната и местната администрация, независимият контрол в институциите.
Всички държавни институции имат задължения по Стратегията и периодично предоставят на Комисията информация за прилагането на изискваните мерките и изпълнението на програмата, припомни Сергей Станишев. /БЛИЦ