Предсрочни избори чрез уличен натиск и нестабилност са вредни за нашата страна, защото следващите месеци ще са решаващи за това как се развиват реално оперативните програми. Това заяви премиерът Сергей Станишев пред депутатите след като беше отхвърлен и шестия вот на недоверие към неговия кабинет, предаде парламентарният репортер на Агенция БЛИЦ.
За това алтернативата на опозицията е вредна за страната, защото служебно правителство, избори ще са пропиляно време, а нашата амбиция е да договорим до края на 2009 г. максимален брой проекти, финансирани от европейските фондове, каза премиерът.
Станишев апелира за отговорност към опозицията. Тя трябва да критикува справедливо, но се обръщам с молба да имате мярка в това. През тази година имаше действия от опозиция, които преминаваха определена граница и създаваха лошо име на страната, подчерта министър-председателят.
Вотът може да цели сваляне на правителството, разклащане на доверието в него, тестване на стабилността на управлението и извличане на политически дивиденти за опозицията. Това е очаквано от всяка една опозиция и е нормално тя да е коректив на грешките, които допускат управляващите. Гражданите очакват и да предложи управленска алтернатива, а това не се чу вчера на дебатите, това е причината да не мине вотът, коментира Станишев. Той добави, че със сигурност следващите месеци няма да са лесни за това управление, ще продължат и изкуственото създаване на скандали, нагнетяването на социалното напрежение. Такъв е политическия сценарий на някои и се учудвам, че българката десница, която има принос за европейската интеграция, влиза в този сценарий и обслужва интересите на партии, които не са в този парламент, аргументира се премиерът.
Той беше категоричен, че ще положи всички усилия да се промени усещането в много хора, че ползите не се разпределят справедливо, че правосъдието не е еднакво за всички. Ще разчитам и на силната политическа подкрепа и мотивация от мнозинството, ще изисквам още по-голяма всеотдайност от министрите, а от опозицията - критика, но обективна, отбеляза още Станишев.
Той обясни, че управляващите не подценяват реалната сложност на ситуацията и заради това коалицията е направила много реалистичен анализ на слабостите. Ще излезем с ясен план за действия, който ще е конкретен, за да може България да се превърне в успешен член на ЕС, посочи премиерът.
Процесът на реалната интеграция не приключва с формалното ни влизане в ЕС, а ни предстоят трудни години, които изискват политическа вола и усърдна работа, заяви Станишев и уточни, че за него България има успешна първа и половина година от членството. Това е и позиция заявена от председателя на Европейската комисия преди 2 месеца.
Когато говорим за докладите на ЕК трябва да отчитаме и специфичната среда в ЕС, отбеляза премиерът. Той обаче уточни, е това не е извинение за трудностите, които среща България.
Съществуваше нагласата, че средствата ще се раздават на калпак без контрол без отчетност. Трябва да се сложи край на представата и спекулацията, че от европейските фондове може да се краде, посочи още премиерът. /БЛИЦ