Компенсирането на извеждането от експлоатация на блокове I-IV на АЕЦ „Козлодуй” е редно да продължи и след 2009 г. Поставих този въпрос още през декември 2005 г. на Европейския съвет и получих уверение, че това ще стане. Това заяви премиерът Сергей Станишев по време на работната си среща в Брюксел с европейския комисар по енергетиката Андрис Пиебалгс, на която присъства и българският еврокомисар Меглена Кунева.
На заседанието на Европейския съвет през декември 2005 г. премиерът настоя страната ни да бъде третирана равноправно с държави като Литва и Словакия, чиито атомни мощности също бяха в процес на извеждане от експлоатация.

Чрез Постоянното представителство на страната ни в ЕС България е предоставила аргументацията си за продължаване на срока на компенсациите за затварянето на блокове I до IV на АЕЦ „Козлодуй” до 2013 г., чрез декларацията ”Strategic Justification Paper”. България изпълнява поетия в хода на преговорите за членство в ЕС ангажимент за по-ранно извеждане от експлоатация на блоковете, а решението има доказани изключително тежки последствия за енергийната система на България, както от гледна точка на сигурността на системата, така и най-вече по отношение на гарантирането на електроенергийните доставки не само в национален, но и в регионален аспект, се посочва в мотивите на българското правителство.

Общата европейска политика в областта на енергетиката трябва да се основава на задълбочен анализ и постоянен диалог и това е причината България да инициира създаването на перманентен енергиен форум в София, който да заседава ежегодно по енергийните теми, заяви министър-председателят по време на срещата си с комисар Пиебалгс. Не търсим кампанийност, а дългосрочна стратегия за сектора на общоевропейско равнище, подчерта премиерът.
След газовата криза през януари има още по-голямо разбиране за важността на общата енергийна политика на ЕС, бяха единодушни министър-председателят и комисар Андрис Пиебалгс. България иска да участва активно в този дебат, защото това не е проблем, с която всяка европейска страна може да се самостоятелно, посочи Станишев. Той благодари на еврокомисар Пиебалгс за тясното и ефективно сътрудничество по време на кризата и изтъкна основната роля на единната политическа позиция на ЕС за нейното приключване.
България беше сред най-потърпевшите страни от конфликта, тъй като е зависима от руските доставки на газ, допълни министър-председателят. Той подчерта огромните загуби на страната ни от газовата криза, които възлязоха на над 250 млн. евро. България ще разчита на подкрепа в рамките на Плана на ЕС за икономическо възстановяване, както и за включване на редица български проекти в областта на енергетиката, които да получат безвъзмездна финансова подкрепа от ЕС. Енергийните ни проекти са добре аргументирани и реализацията им ще ни помогне да преодолеем зависимостта си, изтъкна премиерът Сергей Станишев. Увеличаване на финансирането за газовата връзка с Гърция от 40 на 60 млн. евро, старт на изграждането на втора електропреносна връзка между България и Гърция и съдействие за започването на проекта за разширяването на газохранилището в Чирен са сред водещите приоритети за страната ни по отношение на проектите, които следва да получат европейско финансиране в рамките на Плана за икономическо възстановяване.

Има вероятност от повторение на януарската газова криза, посочи по време на разговора комисар Андрис Пиебалгс. По думите му, налице е разбиране че България спешно се нуждае от средства, за да се диверсифицират източниците и трасетата за доставка на енергийни ресурси. Европейската комисия полага усилия да балансира между интересите на различните страни-членки, тъй като ресурсът й е ограничен, подчерта Адрис Пиебалгс.
Той изрази последователната подкрепа на Комисията за усилия на България за напредъка в реализацията на проекта „Набуко”. България е активни и гъвкава, което е правилният подход, допълни комисар Пиебалгс. Той получи покана от българския министър-председател да вземе участие в енергийната среща на високо равнище „Природен газ за Европа: сигурност и партньорство”, която ще се състои в Пловдив на 24 и 25 април т.г. Форумът има за цел да събере основни партньори на ЕС в енергийното сътрудничество като Русия, САЩ, Азербайджан, Украйна, Турция, Грузия, Казахстан, Туркменистан, Египет и други.

Посещението на премиера Сергей Станишев в Брюксел продължава със срещи с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и с еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Хоакин Алмуня. По-късно министър-председателят ще връчи консулски патент на Юго Вутен за назначаването му за почетен консул на България с консулски окръг белгийските провинции Антверпен, Лимбург, Фламандски Брабант и Западна Фландрия, със седалище в гр. Гейл. Решението за това е взето от МС на 23 декември м.г. /БЛИЦ