В условията на икономическа криза проличават обвързаностите между различните икономики в най-широк план и ние не можем да останем встрани от тези процеси. Това изисква тясно координирани и единни действия на всички страни-членки на ЕС. Това казва премиерът Сергей Станишев в интервю пред румънската информационна агенция Actmedia, публикувано днес.
Още от края на миналата година настояваме на най-високо ниво за единен европейски подход за преодоляване на последиците от финансовата криза, която, държа да припомня, дойде от САЩ и развитите икономики на Запад бяха първите и най-тежко засегнати от тази безпрецедентна криза, казва министър-председателят пред авторитетната медия.
По думите на премиера Станишев, в България икономическата криза няма как да не повлияе върху секторите, които генерират високия икономически растеж през последните години – строителството, банковия сектор, туризма и други. Това е неизбежно, но още в края на 2007 г., когато станаха ясни част от рисковете в глобален мащаб, правителството беше готово с варианти срещу задълбочаването на негативните симптоми, подчертава министър-председателят. Това доведе до една по-рестриктивна бюджетна политика от страна на правителството, политика на бюджетни излишъци, която сега дава своите категорични резултати - българската банкова система е стабилна, а правителството има възможност да планира инвестиционен пакет от над 2.5 млрд. евро за запазване развитието и стабилността на икономиката, допълва той.
Засега правителството има достатъчно гаранции, че инвестиционният интерес към страната няма да отбележи значителен спад, казва още министър-председателят пред агенцията, като допълва, че много внимателно трябва да се следи и анализира ситуацията, за да могат своевременно да бъдат намерени адекватните механизми за отговор.
Правителството успя да мобилизира ресурсите си и да осигури нормалното функциониране на държавата и социалните й системи, казва министър-председателят по повод газовата криза от началото на тази година. Правителството от години работи по възможностите за диверсификацията на доставките на енергийни ресурси с ясната цел тази кризисна ситуация да не се повтори и да осигурим енергийната си независимост, допълва още премиерът.
За България приоритетен е проектът за изграждане на газопровода „Набуко”, който ще даде достъп до газовите ресурси на Каспийския регион и Близкия изток. Смятам, че кризата доказа и за скептиците значимостта на „Набуко” и вече има предприети конкретни действия за реализацията му, посочва министър-председателят. Ние винаги сме настоявали „Набуко” да бъде общоевропейски приоритет с достатъчно финансиране, допълва той и припомня категоричната подкрепа на България за проекта от самото му начало. В сегашната ситуация ще работим още по-усилено за реализирането му и за това той да е сред основните приоритети на ЕС не само на хартия, заявява още премиерът пред агенцията. Според него газовата криза ще накара европейците да бъдат по-единни в енергийната си политика, а ЕС ще предприеме нови и по-системни мерки – както стимулиране на добива на енергия от алтернативни източници, така и диверсификация на маршрутите и на доставчиците.
България е решена повече от всякога да допринася за изграждането на обща стратегия в сектора и в този контекст е и българската инициатива за международна среща на върха “Природен газ за Европа: сигурност и партньорство”, която ще се проведе на 24 и 25 април в Пловдив, казва още министър-председателят.

Пълния текст на интервюто на премиера Сергей Станишев за агенция Actmedia е в сектор „В медиите министър-председател” на интернет страницата на правителството. /БЛИЦ