Спрете с глупостите. Пламен Орешарски е един от най-добрите министри в правителството. Така премиерът Сергей Станишев отговори на въпроса дали ще освободи от поста финансовия министър заради скандала с Мария Мургина за източването на ДДС.
Колко страни в Европа имат толкова стабилни финанси, попита риторично премиерът. Той добави, че вече и в европейската преса се споменава България като страна с най-стабилни публични финанси. А това било важно за оценката на работата на даден министър, смята Станишев. Той съобщи, че заедно с Пламен Орешарски и директора на ДАНС ще обсъдят работата на НАП и регионалните й дирекции. Според премиера това е важна структура, която трябва да работи стабилно. В нея трябва да има увереност, трябва да има и още по-добра работа, защото в условията на икономическа криза ефективността на работата на една такава структура е ключова за стабилността на държавата и за реализацията на всички амбициозни програми, които имат българите, категоричен беше Сергей Станишев. 
Днес имам по-важна работа от коментарите на г-н Мартенс. Тя е да отида да направя първия ход в двубоя между Веселин Топалов и Гата Камски. Така Станишев пък коментира отправените критики от президента на ЕНП Вилфред Мартенс към правителството. Той е помолил премиерът да се извини, заради думите му, че ЕК прилага двойни стандарти и че насажда евроскептицизъм. Станишев определи посещението на Мартенс като подготовка за изборите за Европейски парламент. Българското правителство винаги е било отворено към ЕК, към критиките и съдействието за реформите в борбата с корупцията и организираната престъпност, коментира премиерът. Като пример той посочи междинния доклад на ЕК за България, който по думите му бил най-окуражителния до сега. Аз съм един от най-еврооптимистичните политици и в Европа го знаят, отговори Станишев за критиките, че насаждал евроскептицизъм.
Станишев обаче изрази учудване от думите на шефа на ЕНП, че изказването на Борисов било искрено. То че е искрено е искрено и аз така мисля. Но обидно е да се твърди, че българските пенсионери са носталгични и глупави, защото гласуват за БСП. Не всички пенсионери гласуват за БСП. Подобно изявление е и опасно. Това не оправдава позицията на лидер на една партия, която претендира да е управляваща, коментира още Сергей Станишев.
Липсата на официална информация от институциите относно случая с Мургина дава основания за пораждане на слухове, заяви от своя страна говорителят на БСП Корнелия Нинова. БСП настоява прокуратурата бързо и прозрачно да събере доказателства и хората, извършили престъпление да понесат отговорност, заяви тя. В тази връзка Корнелия Нинова добави, че няма официална информация за замесен прокурор, който да е предупредил Мургина за готвена акция на ДАНС срещу нея. 
Левицата е изготвила график за министрите и зам.-министрите за обиколки в страната, които трябва да започнат до края на месеца. На тях ще бъде обсъдено актуални политически проблеми като свършеното през мандата, икономическия план на кабинета, както и вижданията на гражданите за начина на провеждане на избори.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ