Има възможност през следващата година България да изпълни критериите за включване към механизма ЕРМ II за присъединяване към еврозоната. Това заяви премиерът Сергей Станишев по време на срещата си с вицеканцлера и федерален министър на финансите на Австрия Йозеф Прьол.
В рамките на посещението си у нас Йозеф Прьол и финансовият министър Пламен Орешарски подписаха Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. През миналата година тенденцията за повишаване на инфлацията беше пречупена, а очакванията са, че тази година средногодишният й размер ще достигне под 5 на сто, допълни премиерът. Действията на България и Австрия за ограничаване на последиците от финансовата и икономическата криза бяха основна тема на разговора на Сергей Станишев с вицеканцлера Йозеф Прьол.

Запазването на финансовата стабилност и подкрепата за реалния сектор на икономиката са сред основните задачи на правителството в момента, каза премиерът Сергей Станишев и подчерта стабилността на българската банкова система. Винаги сме изхождали от тезата, че финансовата стабилност е водещо условие за икономически растеж и политическа стабилност, подчерта премиерът. Затова през последните години правителството наблегна върху политика на бюджетните излишъци и резерви, допълни той. По думите му, българските банки са много консервативни, имат много по-високи от обичайните задължителни резерви и постоянно са под наблюдение, което е значимо условие за адекватни решения в условията на финансова криза.

Още миналата година правителството прие и план за стимулиране и развитие на икономиката на страната, включително мерки за стимулиране на банковото кредитиране, изтъкна още премиерът Сергей Станишев. За целта правителството предвиди около 250 млн. евро, предоставени на Българската банка за развитие в подкрепа на кредитирането за малките и средните предприятия. Планът на кабинета предвижда и значителен социален пакет, а другата седмица предстои широка дискусия с бизнеса за набелязване на актуални съвместни действия, информира още премиерът.

Министър-председателят даде и висока оценка на взаимодействието между институциите на България и Австрия и икономическото сътрудничество между двете страни. Австрия е водещ инвеститор у нас с над 4 млрд. евро инвестиции. В България по отношение на запазването на финансовата стабилност се прави много, подчерта вицеканцлерът Йозеф Прьол. С това правителството отправя наистина важни сигнали към австрийските банки, а желанието ни е те да продължат с устойчивия си интерес към България и след края на финансовата и икономическата криза, подчерта Прьол. Със 100 млрд. евро е подпомогнало австрийското правителството банковата система на страната, за да могат банките-майки да запазят ликвидността си. /БЛИЦ