Моят подход и подходът на правителството ще бъде да възприемем този доклад, неговите заключения и препоръки като амбиция, като предизвикателство да свършим повече работа, да продължим реформите, които ние започнахме, именно това правителство, да ги доведем до успешен и ефективен резултат, така че да има повече резултати, които можем да представим първо пред българските граждани, пред нашия бизнес, общество, пред медиите и на второ място пред нашите европейски партньори. Това заяви премиерът Сергей Станишев по повод огласения доклад на европейската комисия за напредъка на България. В него се посочва, че ЕК оттегля акредитациите на две български агенции, натоварени с управление на средствата по предприсъединителните и смята да вземе и официално решение за преустановяване на средствата и по програмата ИСПА.
Аз очаквам всички институции, свързани с правителството, действително да се мобилизират. Още миналата седмица съм поръчал да се направи анализ на конкретните препоръки и очаквания и критики, защото има за какво да бъдем критикувани ако бъдем откровени, да се представи план за действие от всяко министерство. Този план ще бъде обобщен и ще бъде представен, по него се работи от миналата седмица, на заседанието на съвета на коалицията в края на тази седмица. Ще изисквам конкретни предложения и срокове за тяхното изпълнение, защото това е необходимо за да може България да представи по-убедително своите усилия, тъй като се получава известно разминаване между политическата воля, която не само е декларирана, която е факт, и постигането на конкретните резултати, които се очакват, заяви министър-председателят.

Подходът ми няма да бъде да хвърлям жертви на вълците, за да създам просто успокоение, заяви Станишев в отговор на въпрос дали ще търси отговорност от министрите, на чието подчинение са двете агенциите със спряна акредитация от Европейската комисия. Първо, би трябвало добре да знаете структурата на работа по европейските фондове. Няма пряко командване на работата на съответните агенции между министър и съответните звена. Ако са необходими структурни промени ще се направят. Няма министър нито зам.-министър, който по дефиниция е гарантиран. Това не смятам обаче да го правя просто да угодя на някой. Важно е какви резултати могат да бъдат постигнати следващите месеци или година, заяви Станишев.

Аз честно казано не вярвам в искрената загриженост на опозицията, защото имам много сигнали отвън от Европейската комисия за системна работа срещу България. Бил съм лидер на опозиционна партия, никога не съм правил това. Смятам, че подобни действия, каквито е имало, не правят чест на никой от опозицията, посочи Станишев. Относно внесения днес от опозицията шести вот на недоверие към Кабинета, мотивите за който са нанесени материални и морални щети във връзка със съмнения за злоупотреби по еврофондовете, премиерът коментира, че това е естествен ход на опозицията, за да бъде тя видима, а резултатите от вота ще се видят.

Истината е, че България се учи, всички се учим да управляваме европейски пари, каза Станишев и отбеляза, че част от одобрените проекти са одобрени още от Делегацията на Европейската Комисия в София.

Нито едно звено само по себе си няма да се справи с проблемите, които съществуват реално, изисква се упорита последователна работа на всички институции, това ще изисквам, това е инструкцията, която съм дал на всички министри. Всяка добра идея е добре дошла, заяви още министър-председателят и допълни, че ще разчитаме и на външна експертна помощ.

Нека не бъдем самобичуващи се. В много отношения, включително в правораздавателната област, България е много добър партньор на редица страни-членки, мога да дам пример за редица добре проведени съвместни операции. Понякога ние не срещаме толкова добро сътрудничество, отбеляза премиерът.

България след първата година от нашето членство може да отчете сериозни успехи като член на ЕС и това е позицията и на председателя на Европейската комисия, посочи Станишев. Премиерът изрази задоволство, че ЕК оценява положените усилия, особено през последните няколко месеца, които ясно демонстрират волята на българското правителство и Народното събрание да се преодолеят недостатъците, като даде пример създаването на ДАНС. Станишев същевременно изрази и съжаление, че част от усилията и резултатите не са били отразени на този етап. Той отбеляза, че много положително се отразява закриването на безмитните магазини, при положение, че критиките за първи път са се появили в доклада на комисията от януари, и много бързо бяха предприети действия. И това е много ясна демонстрация на политическата воля, която е налице. Тя носи и финансови рискове за българската държава, защото някои от операторите заплашиха, че ще съдят България. Вярвам, че това ще бъде отчетено занапред от ЕК, посочи още премиерът. /БЛИЦ