Скандалите, свързани с държавната агенция "Национална сигурност", са опит да се дискредитира институцията, смята премиерът Сергей Станишев. Тази агенция е създадена, за да се противопоставя на корупцията, организираната престъпност и сенчестия бизнес, подчерта той в парламента, предаде репортер на БЛИЦ.
Борбата не може да е лесна, защото ще бъдат използвани всякакви методи срещу ДАНС, каза Станишев. Като пример той посочи дезинформираност и разпространяване на лъжи и полуистини, за да се дискредитира институцията.
Резултатът от дейността на агенцията обаче е очевиден, заяви Станишев. Той съобщи, че от създаването на ДАНС досега са образувани 11 досъдебни производства въз основана работата й.
Станишев отново потвърди, че председателят на агенцията Петко Сертов се ползва от пълната му подкрепа. "Имам пълно доверие в Петко Сертов, в неговата почтеност и ясна политическа воля да се бори с организираната престъпност и корупцията", каза премиерът. Той смята обаче, че в ДАНС не всичко се случва, както трябва. Не само председателят, но и служителите трябва да имат чувство за мисия, отбеляза премиерът.
Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов го обвини в корумпираност на управлението. Правителството тотално се провали в борбата с корупцията по високите етажи на властта, защото тя се генерира от управлението, е тезата на Атанасов. /БЛИЦ