В понеделник, 16 март, от 15 ч. премиерът Сергей Станишев ще разговаря с посланиците на страните-членки на ЕС в Гранитната зала на МС, съобщи правителствената информационна служба.
Той ще представи пред тях предложение за задълбочаване и надграждане на сътрудничеството в ключови области на извършваните в страната реформи. Целта на инициативата е да се отворят някои основни сектори на българската администрация и в тях да влязат експерти, с необходимите умения и опит, за да се постигне пълно изпълнение на ангажиментите на България към ЕС и повишаване на прозрачността и ефективността на реформите у нас.
Не става въпрос за подмяна на механизма за проверка и сътрудничество в областта на ПВР, а за провеждането на по-широк кръг реформи, за което се нуждаем от експертизата на европейските си партньори. Всички искаме да постигнем по-добри резултати за България, да покажем по-голяма прозрачност. Искаме да вземем от тези страни най-доброто и да го приложим у нас. Това заяви премиерът Сергей Станишев в интервюто си за Дарик радио, в което разясни предложението си.
На срещата с посланиците от ЕС ще присъстват още вицепремиерът по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева и министърът по европейските въпроси Гергана Паси. /БЛИЦ