Никой сериозен журналист не би могъл да отрече, че в България има реално свобода на медиите и на пресата. Това заяви премиерът Сергей Станишев в парламента пред журналисти и посочи за пример, че е достатъчно да се прочете пресата и да се видят някои медии и телевизии, някои от които се занимават само с това да водят антиправителствена пропаганда. Той беше категоричен, че не би позволил ДАНС да бъде използвана за следене на журналистите, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Информационната папка "Галерия" е създадена заради изтичане на информация от ДАНС, заяви премиерът. Всяка една държава, която уважава себе си, всяка една такава държавна агенция, трябва да знае ако от нея изтича информация, от къде изтича и по какъв начин и трябва да направи своето проучване, посочи Станишев. Според него скандалът в ДАНС няма връзка с предстоящия конгрес на БСП. Станишев смята, че опитите за дискредитиране на агенцията са защото никой не знае кой ще бъде следващия арестуван. Държавната агенция беше създадена с ясната политическа воля да се противодейства на корупцията по високите етажи на властта и срещу организираната престъпност. Показателно е, че тези атаки започнаха сега, когато има резултати от работата на агенцията, коментира Сергей Станишев и за пример посочи задържането на зам.-председателя на ДАМС Иван Леков и на зам.-областния управител на София-област Мариус Цаков.
Запитан какво мисли за присъствието на човек като Алексей Петров в ДАНС, премиерът отговори, че той изобщо няма това влияние и не може да има. Според Станишев е интересно, че тези, които са взели Алексей Петров в службата, днес най-много ги критикуват. Премиерът обаче вярва в преценката на председателя на ДАНС за това кой служител може да бъде полезен и ефективен в борбата с организираната престъпност.
Камелия Цветанова, БЛИЦ