"На г-н Борисов вечно някой му е виновен и крив. Вечно е недоразбран, той претендира да е национален лидер едва ли не. Не можеш да имаш такава претенция, ако разделяш хората в България. Такъв начин на мислене е и глупав и опасен. Опасен е защото какво очакват тези хора, които се категоризират като не най-добро качество".
Това заяви в Перник премиерът Сергей Станишев по повод изказването в Чикаго на столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за лошия материал, отзвука след това на това изказване и реакцията на столичния кмет по повод на това, че не е разбран. 
Искрено уважавам приноса ви за развитието на България, защото той е реален и всички ние сме ви длъжници. С тези думи премиерът се обърна към членовете на пенсионерския клуб „Железничар” в Перник като ги увери, че и занапред държавата ще продължи да показва това отношение към пенсионерите, защото те са го заслужили. Той подчерта, че по време на прехода за възрастните хора е имало много проблеми и те често са оставали на заден план. Водещ приоритет за кабинета, още от създаването му през 2005 г., беше социалната политика и повишаването на пенсиите, тъй като смятаме, че всички българи трябва да усетят ползите от впечатляващия икономически растеж на страната, изтъкна министър-председателят  и допълни, че стремежът е бил да се увеличават пенсиите поне два пъти годишно. Според него направеното не е достатъчно, защото стартовата база на пенсиите е била много ниска. Сергей Станишев припомни по време на разговора, че от 1 април и от 1 юли т.г. също ще има увеличение на пенсиите.
Пред възрастните хора в клуб „Железничар” министър-председателят открои и другите основни приоритети на правителството. На първо място това е осигуряването на възможности за качествено образование на младите хора у нас. Важно е също запазването на икономическия растеж на страната, за което кабинетът е разработил план за икономическа стабилност с редица мерки, сред които осигуряването на нови работни места, стимулирането на малките и средните предприятия, на банковия сектор и др. Запазването на работните места и трудовия потенциал на страната са от изключително значение за нас, обобщи правителствените приоритети премиерът Сергей Станишев, чието посещение в Перник продължава.
Премиерът обеща, че един милион лева ще бъдат отпуснати от правителството за обновяване и модернизация на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник, която той посети днес. През миналата година са обновени голяма част от болничните стаи и „Функционално-диагностичния блок”, и е закупена нова уникална апаратура, отново с целево отпуснати от кабинета средства, в размер на 230 хил. лв.
По време на посещението си в болницата министър-председателят Сергей Станишев разгледа интензивното отделение и разговаря с пациенти, настанени там. От ръководството на лечебното заведение той получи специална благодарност за мерките, предприети от правителството и от здравното министерство, с които са осигурени по-добри условия в него. От своя страна премиерът изтъкна, че в бюджета за тази година са предвидени близо 500 милиона лева повече за здравеопазването, което е сред основните правителствени приоритети. Той получи икона на Св. Иван Рилски от ръководството на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести.
На излизане от болницата  Станишев успя да се докосне и до лечебното вековно дърво, намиращо се в двора на черквата “Св. Пантелеймон” и да се запознае с легендата за него. Премиерът се поинтересува кой израстък на лечебното дърво символизира ума, за да го докосне.
Според легендата, дървото изобразява органите на човешкото тяло и когато човек докосне с ръка съответния израстък, има лечебен ефект върху него. Премиерът си избра да си налее ум и докосна тази част от дървото, която символизира мозъка. /БЛИЦ