На прав път сме. Това отчете премиерът Сергей Станишев след междинния доклад за напредъка на България от Европейската комисия. По думите му правителството води успешно управление.
Според Станишев докладът дава окуражителен сигнал към българската държава да се продължи по същия път. В документа се признават усилията на всички институции и постигнатите резултати за функционирането на правосъдната система. ЕК отбелязва, че МВР, Прокуратурата, ДАНС, ВСС и особено неговия инспекторат работят координирано и постигат резултати, посочи още Станишев. Той отбеляза, че докладът е очертал и проблемите, върху които трябва да се концентрират всички усилия. Критиките са към определени аспекти на правосъдната система, които съвпадат с нашите вътрешни оценки, каза още премиерът. По думите му това се дължало на откровеното и ангажирано сътрудничество през последните шест месеца с ЕК. Правителството е твърдо решено да запази темпа на реформите, няма да отстъпим и да се връщаме назад, категоричен беше Станишев. Той вече е възложил на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова да изготви новия план за действие.
България е от малкото страни в ЕС, която отчита икономически растеж. Ние засилваме икономическите буфери за предпазване от глобалната криза, за гарантиране на стабилността на икономиката, за защита на работните места и доходите на хората, похвали се още Станишев. Много от средствата идват от ЕС и въпреки критиките и несполуките България ще продължи да изгражда инфраструктура - училища, болници, пътища, обеща още Станишев. По думите му на страната ни е нужно интелигентно и предсказуемо управление, което да води България напред, да се развива стабилно в икономически и социален план. Такова управление се осъществява от нашето правителство достатъчно успешно, заключи премиерът.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ