Не раздавам присъди – така премиерът Сергей Станишев отговаря на въпроса дали бившата шефка на данъчните Мария Мургина е виновна за източване на ДДС.
“Това не е операция срещу шефа на данъчната служба, а продължение на няколкомесечни проверки, и в ДАНС са преценили, че има достатъчно основание за отнемане на достъпа до класифицирана информация на г-жа Мургина, което само по себе си не е престъпление, но е страшно тревожно и нямаше как г-жа Мургина да запази този пост. И това беше принципно”, казва Станишев в интервю за в. “24 часа”.

Той коментира и проблема с престъпността. "След последните безумни убийства, вярно битови, вярно разкрити, поисках министърът да предприеме веднага действия, защото знам, че хората се чувстват несигурни и трябва държавата максимално бързо да изкара полицаи на улицата", посочва премиерът. Според него трябва да се даде стабилност на системата, да продължат реформите и да се засили това, което най-много липсва на хората - МВР по улиците и в районите. "Затова и помолих г-н Миков да говори с външното министерство и с чуждите посолства в София, за да изкараме на улицата и жандармерията, която е сериозен ресурс", допълни той.

Станишев признава, че за последен път го е спирал катаджия, преди да стане премиер. Ще излъжа, ако кажа, че не съм давал подкуп на катаджия, признава премиерът. "Смятам, че това беше грешка, с която не се гордея", уточнява Станишев. Той споделя, че са го ограбвали през 2000 г., когато е живеел с Елена под наем до Римската стена в София. "Крадецът изнесъл техника, като я натоварил на колелото ми. Хванаха го покрай друг случай", разказва министър-председателят. /БЛИЦ