Както експерти, така и политици си дават сметка за усилията, положени от българското правителство за преустановяване на злоупотребите с европейски средства. Това каза министър-председателят Сергей Станишев в интервю, излъчено от европейския телевизионен канал Euronews, съобщават от правителствената информационна служба.
Тези усилия включват промени в законодателството, създаване на много по-прозрачни механизми, подобряване на работата на администрацията и главно в сферата на управлението на европейските фондове. Правим всичко възможно в областта на структурните реформи, извършваме персонални промени, създаваме нови правила и сме напълно открити към ЕК, за да гарантираме, че европейските средства ще се използват ефикасно и прозрачно, подчерта той пред Euronews.
По отношение на борбата с корупцията премиерът Сергей Станишев посочи, че винаги има какво да се направи и това важи за всяко правителство във всяка страна-членка на ЕС. Нашето правителство е доказало политическата си воля да се бори сериозно с организираната престъпност и корупцията, категоричен бе министър-председателят. Пред медията той изтъкна и необходимостта от задълбочаване на реформата на съдебната система, за да се стига до реални осъдителни присъди.
По думите на премиера, българските власти работят в много открито и искрено сътрудничество с Европейската комисия. Зад реформите в България стоят конкретни хора, които работят много усърдно и те трябва да бъдат насърчени, подчерта още той.
В отговор на въпрос относно вероятността страната ни да бъде засегната от нов газов спор между Русия и Украйна премиерът посочи, че България има собствен план за действие при кризисна ситуация, подобна на януарската. Според него е недопустимо кризата от началото на годината да бъде повторена. Гражданите на Европа не могат да бъдат превръщани в заложници на двустранни икономически или политически конфликти, категоричен бе премиерът. От това ще пострада доверието както към Русия, така и към Украйна допълни той. Когато се говори за диверсификация на енергийните ресурси, трябва да е ясно, че чудеса не могат да се случат и е необходимо техническо време за изграждане на допълнителни връзки, посочи той.
България до момента не е поискала нито цент от Европейската централна банка или от когото и да било другиго, защото води разумна макроикономическа, фискална и финансова политика каза министър-председателят в отговор на въпрос дали е необходим спасителен план за страните от Централна и Източна Европа за преодоляване на последиците от финансовата и икономическата криза. По думите на премиера, най-важно в момента е ЕС да даде ясен знак, че нито една страна-членка няма да бъде забравена, независимо дали е членка на еврозоната или не. Да бъдем прагматични, солидарни и да търсим решения, които ще помогнат на европейската икономика като цяло и ще защитят хората, каза в заключение министър-председателят Сергей Станишев в интервюто си за Euronews. /БЛИЦ