Премиерът Сергей Станишев заяви пред посланиците на страните от ЕС в рамките на работен обяд по инициатива на посланика на Френската република у нас Етиен дьо Понсен, че оценките на ЕК за страната ни в редовния доклад на Комисията, като справедливи и изрази задоволство от подхода на Комисията, който позволи да бъдат изчистени редица неточности в предварителните варианти на доклада, съобщиха от правителствената информационна служба.
По повод оповестения тази седмица редовен доклад на Европейската комисия за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешните работи  критиките към страната ни ще бъдат отчетени в изготвяния от правителството план за действие и той ще бъде изпълняван в тясно взаимодействие с Европейската комисия. Премиерът посочи още, че правителството ще продължи да се отнася конструктивно към докладите за напредъка на страната ни в проблемните области. По думите му, неконструктивно отношение към докладите на Европейската комисия и изразяването на политически оценки ще допринесе за засилване на евроскептицизма не само у нас, но и в другите страни-членки на ЕС. Това не е полезно нито за Европейския съюз, нито за България, категоричен бе той.
Приоритетите на Френското ротационно председателство на ЕС и негативният референдум в Ирландия за ратификацията на Лисабонския договор бяха също сред основните теми, които обсъдиха премиерът  и посланиците на страните от ЕС.  Сред основните приоритети на Френското ротационно председателство на ЕС до края на тази година са законодателният пакет „Климат-енергетика”, успешният процес на ратификация на Договора от Лисабон, Европейският пакт по миграция и убежище и Общата селскостопанска политика на ЕС.

Министър-председателят и посланикът на Франция бяха единодушни в мнението си относно стратегическото значение за двете страни на Общата селскостопанска политика на ЕС, заедно с политиката в областта на енергетиката. Пред дипломатите премиерът отново подчерта, че за да бъде постигнат равен старт при конкуренцията на вътрешния пазар в областта на селското стопанство, е необходимо да бъде изравнено нивото на пряко финансиране на сектора в новите и старите страни-членки на ЕС.
Един от акцентите в Европейския пакт по миграция и убежище е въвеждането от страните-членки на политика на подбрана миграция, съобразена с нуждите на техния пазар на труда и с отчитане на въздействието и върху другите страни-членки. Пред посланиците премиерът изрази българската позиция, че при въвеждането на тази политика трябва да бъде даден приоритет на работната ръка от ЕС пред икономическата миграция от трети страни.
Основният проблем, пред който е изправен Европейският съюз в момента, е нарушаването на графика по приложението на Лисабонския договор, бе доминиращото мнение по време на срещата. Пред посланиците на страните-членки премиерът изрази съжаление за резултата от проведения в Ирландия референдум за ратификацията на Договора от Лисабон. Министър-председателят изрази надежда, че вотът няма да се превърне в пречка пред продължаването на ратификационния процес в страните-членки, в които той предстои.
Според премиера трябва да бъде отчитан и фактът, че Лисабонският договор вече е ратифициран от значителен брой страни-членки на съюза. Той подчерта още, че своевременното влизане в сила на договора ще допринесе за по-прозрачното и демократично функциониране на ЕС и ще укрепи ролята му в международен план. Министър-председателят бе категоричен, че е необходима решимост и допълнителни усилия за приближаване на съюза до европейските граждани. До момента парламентарната процедура по ратификация на Договора от Лисабон е приключила в 22 страни-членки на ЕС. /БЛИЦ