ЕС имаше политическо условие за затварянето на двата блока на АЕЦ "Козлодуй", но това беше свързано с присъединяването на страната ни към ЕС, което сме изпълнили, каза българският премиер Сергей Станишев късно снощи в рамките на младежката конференция „Мир в света”, която се проведе в сградата на Европейския парламент в Брюксел .
Станишев подчерта, че затварянето на реакторите създава проблем за целия регион, тъй като България е основен износител на електроенергия. Особено силно това се усети по време на газовата криза през януари, припомни министър-председателят. Правителството трябваше да вземе всички необходими мерки, тъй като никой не можеше да предвиди продължителността й. Затова, в случай на задълбочаване на кризата, ние се подготвихме, на базата на член 36 от договора за присъединяване към ЕС, да отворим един от реакторите. Приоритет за нас е да постигнем допълнително финансиране за затварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй” на базата на солидарността в ЕС, тъй като други държави в аналогични случаи получиха по-големи компенсации за по-дълъг период. Вече сме внесли аргументираното си предложение за това и имаме уверение, че то ще бъде разгледано, каза още премиерът.
Днес премиерът Станишев ще разговаря с евродепутата и лидер на групата на либералите в Европейския парламент Греъм Уотсън и с президента на Украйна Виктор Юшченко. Министър-председателят ще се включи в традиционния работен обяд и срещата на лидерите от ПЕС, предшестваща срещата на върха на Европейския съюз.
За 16:00 ч. е предвидено началото на първата работна сесия на пролетния Европейски съвет. Финансовата и икономическата криза и промените в климата ще бъдат основен акцент по време на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС.
Утре, 20 март, ще се състои заключителната работна сесия на Европейския съвет. Премиерът Сергей Станишев ще представи във видеоконферентна връзка резултатите от срещата на лидерите. Пресконференцията с представителите на медиите е предвидена за около 14.30 ч. Връзката ще се осъществи в сградата на Министерството на външните работи, където има подходящи условия за целта. /БЛИЦ