Отличните двустранни отношения между България и Съединените щати бяха потвърдени по време на срещата на премиера Сергей Станишев с новоназначения посланик на САЩ у нас Нанси Мекълдауни, съобщиха от правителствената информационна служба.
Съществено нарастване на американските инвестиции в България и маркирането на ясна времева рамка за включването на страната ни в Програмата за безвизови пътувания на САЩ ще бъдат основните приоритети на посланик Нанси Мекълдауни по време на нейния мандат в София, посочи тя по време на срещата си с министър-председателя.
Пред премиера Сергей Станишев новият американски посланик у нас изрази и високата оценка на САЩ за българското партньорство в Ирак и Афганистан. Посланик Мекълдауни предаде с писмо от американския президент до българския премиер удовлетворението на Джордж Буш от приятелските отношения между двамата лидери, които бяха потвърдени и по време на последната им среща във Вашингтон през месец юни.
По време на срещата на премиера Сергей Станишев с новия посланик на Руската федерация у нас Юрий Исаков бяха отчетени трайните позитивни тенденции в развитието на двустранните отношения от 2001 г. насам и особено тяхната динамика през последните три години. Като основен приоритет премиерът Сергей Станишев и посланик Исаков изведоха работата по големите енергийни проекти. Част от тях вече са в етап на реализация, бе отчетено още по време на разговора.
Посланик Исаков пое ангажимент в рамките на неговия мандат да насочи усилията си в посока за развитие на икономическите и културните връзки между отделни региони на България и Русия. Министър-председателят и новоназначеният посланик на Русия у нас обсъдиха и конкретни инициативи, свързани със следващата година, която е обявена за Година на България в Русия.  /БЛИЦ