Премиерът Сергей Станишев разкритикува намерението на опозицията да използва честването на Независимостта на България за политически цели. В цялата си история България винаги е постигала нещо, когато на преден план сме извеждали това, което ни обединява, заяви той във Варна.
На 6 септември ДСБ, СДС и ГЕРБ стартират национална подписка срещу управлението на тройната коалиция.
Премиерът добави, че уважението към честването на историческата годишнина трябва да бъде обединяващ момент за българската нация. По думите му, има място, където опозицията да протестира срещу управляващите. Честването на 100-годишнината от независимостта на страната ни обаче не трябва да бъде политизирано, категоричен бе той.
Станишев посети почивния Дом за стари хора в Балчик. Там припомни, че от 1 октомври ще бъдат преизчислени старите пенсии отпреди 2001 г. Промяната ще засегне около 1,2 млн. пенсионери, които ще получат средно увеличение на пенсиите си от около 8,5 на сто. С това ще бъде поправена една голяма несправедливост, защото хората, които са се пенсионирали преди 2001 г. реално получават много по-ниски пенсии, посочи министър-председателят. Той дари на дома две акумулаторни инвалидни колички, два комбинирани стола за баня и тоалет и музикална система.
С 60 процента ще бъдат увеличени и енергийните помощи, като резултат от общото поскъпване на енергоносителите. Това ще засегне 360 хил. души. Освен това правителството има амбиция и възрастните да получат добри коледни пенсии, които ще бъдат съобразени с преизпълнението на бюджетните приходи за тази година, каза още премиерът.
Политиката за възрастните, за младите хора и семейството и борбата със сивата икономика ще бъдат основните приоритети на правителството занапред, каза още Станишев. /БЛИЦ