Ще имаме очевидно 5 евродепутати, което е с един повече. Важно е да си направим трезв анализ на причините, кокиото не ни позволиха да спечелим тези избори при положение, че само преди един месец в проучванията водехме. Това заяви след изборите днес лидерът на ПЕС Сергей Станишев. 
 
"Преди време, когато отново имаше ситуация, много благоприятна за БСП и всички очакваха победа, ние пак загубихме. Тогава покрай добрия резултат – увеличението от 40 на 80 депутати, не са направи анализ на ситуацията и на загубата", заяви Станишев.
 
"Имаме нужда от бърз и задълбочен анализ на причините, които не ни позволиха да бъдем припознати, като алтернатива на ГЕРБ на тези избори. Има няколко фактора за това – загубихме много време за вътрешни разправии преди кампанията и това не беше коригирано и по време на нея. Имаше паралелни кампании на всички кандидати, което трудно привлича периферии. Делихме твърдите избиратели на БСП и това е слабост, която трябва да бъде отчетена", каза той.
 
"Всички ме питаха защо сме извън парламента. Ние пропуснахме възможност да говорим смислено и да водим битката на тепиха чрез парламентарни дебати", добави лидерът на ПЕС.
 

"Причината за ниската активност е, че в България не се състоя истински европейски дебат. Както виждате навсякъде в Европа има увеличение на активността. Навсякъде се водиха дебати за бъдещето на Европа. Тук това беше пропуснато и всичко се превърна в нещо като състезание и репетиция за местни и парламентарни избори", каза той.
 
"Мрачните прогнози за европейското ни политическо семейство не се опровергаха. Не се случи така, че националистическата вълна да стане цунами. Ще има увеличаване на броя на депутати от националистически партии, но няма да е такъв тайфун, както се очакваше. Ще имаме много солидна група, очакваме между 147 и 155 депутати в ЕП", каза Станишев.

"Във вторник събираме нашите министър-председатели, за да обсъдим стратегия за преговорите. Социалната промяна в Европа е важна", заяви той. 

"Няма разцепление в БСП, а разделение. Този, който копае окопи между БСП и европейското политическо семейство, се прострелва в краката. Това важи и за ситуацията в партията. Воля трябваше да прояви ръководството на партията, за да се тушира напрежението и да има вътрешно обединение. Трябва единен отбор, за да тръгнат след теб хората. Във вторник ще се провежда заседание на Националния съвет, но не знам дали това не е опит да се отбиват нещата с формални решения. Важно е да се направи анализът защо се повтаря втори път. Избори, които изглеждат като поднесени на тепсия, се губят. Местните избори чукат на вратата. Убеден съм, че БСП ще се представи добре на тях, ако предприеме правилните действия", заяви лидерът на ПЕС. 

"Кой как поема личната си отговорност не е мой въпрос. За БСП е важно да се преосмисли политическата линия. Не е тайна, че близо година и половина се говори доста евроскептично. Първо трябва да решим на кого говорим - дали на 60% българи, които са проевропейски настроени или на 20%, които са евроскептици", каза Станишев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!