Министър-председателят Сергей Станишев изпрати до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу писмо, в което конкретизира целите на официалното предложение, целящо да се засили капацитета на държавната администрация в областта на управлението на европейските фондове, съобщиха от правителствената информационна служба. Не се уточнява кога е пратено писмото, но то вероятно е в отговор на вчерашната депеша на от шефа на ЕК, с която той отхвърли искането на Станишев за вкарване на еврочиновници в българската администрация.
Според Барозу исканите "нови институционални механизми" са неподходящи за страна - членка на Европейския съюз. Сред останалите страни в съюза вече се наблюдавала "умора от помагане" (assistance fatigue) на България и правителството първо трябвало да покаже "конкретни и видими резултати", за да мотивира партньорите си да изпращат в страната още експерти и средства.
Предложението на Сергей Станишев предвижда следните форми на сътрудничество: възможност експерти на ЕК да предоставят на България техническа помощ по конкретни въпроси; специализирани и задължителни обучения за ключови български служители на стратегически позиции в областта на управлението на европейски средства и възможност за кратки стажове на служители от администрацията в съответните служби на ЕК, управляващи европейските средства, информират от МС.
В следващите няколко седмици предложените варианти ще бъдат разгледани от двете страни в рамките на редовния институционален диалог на сътрудничество, установен между България и Европейската комисия.
Страната ни вече стартира реализирането на Оперативните програми. Правителството предприема всички необходими мерки, в съответствие с установените правила, за да отговори на всички изисквания за европейско финансиране. В допълнение към това, в рамките на важното и плодотворно сътрудничество между ЕК и българската държавна администрация в сферата на управлението на европейските средства, правителството поиска от комисията то да бъде фокусирано в някои конкретни области, за да се гарантира правилното и прозрачно използване на тези средства.
"Министър-председателят Сергей Станишев и правителството имат пълната решимост за изпълнение на всички ангажименти по членството на България в Европейския съюз и по-специално в областите, наблюдавани в Механизма за сътрудничество и проверка", е посочено още в съобщението. "България ще представи очакваните резултати в определените срокове. В тази област страната се възползва от пълната подкрепа на ЕК и това сътрудничество функционира нормално, както и редовният пряк институционален диалог, който министър-председателят поддържа с председателя на Европейската комисия".