На 5 април, неделя, премиерът Сергей Станишев, заедно с лидерите на страните-членки на ЕС, ще проведе работна среща с американския президент Барак Обама в Прага. Срещата на високо равнище САЩ – Европейски съюз е в контекста на общите усилия за преодоляването на негативните последици от световната икономическа и финансова криза.
 Това е първата възможност за държавните и правителствени ръководители на европейските държави да обсъдят с новоизбрания американски президент ключовите за трансатлантическия дебат теми, включително въпросите за климатичните промени, енергийната сигурност и външните отношения. Очаква се форумът да продължи на най-високо ниво диалога по темите от срещата на Г-20 в Лондон и юбилейния форум на НАТО в Страсбург-Кеел, посветени съответно на икономическата криза и на трансатлантическата сигурност.
Паралелна дискусия в Прага е предвидена във формат министри на външните работи на ЕС с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.
В делегацията за срещата на върха, водена от министър-председателя Сергей Станишев, са включени вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, посланикът ни в Чехия Здравко Попов, външнополитическият съветник на премиера Боян Чуков и началникът на Кабинета на министъра на външните работи Ганчо Ганев.
В отсъствието на министър-председателя неговите функции ще изпълнява вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев. /БЛИЦ