Премиерът Сергей Станишев обяви, че ще разгледа сериозно мотивите за оставката на шефа на агенция "Пътна инфраструктура" Димитър Иванов. Той подчерта, че в структурата на агенцията са направени много позитивни промени, но отбеляза, че предстои много работа на практическо ниво, предаде парламентарният репортер на Агенция БЛИЦ.
Сергей Станишев съобщи, че при втория одит на KPMG в Национална агенция "Пътна инфраструктура" не са установени нарушения при управлението на пътните проекти, финансирани по ИСПА. Проверявани са строителството на магистрала "Люлин", Oколовръстния път и други проекти по ИСПА. Премиерът добави, че работата на агенцията се подобрява и със създаването на нова дирекция "Оперативен контрол и управление на риска", което по думите му трябва да намали условията и предпоставките за корупционни практики.
Депутатът от НДСВ Ваня Цветкова обаче попита как така се е подобрила работата по пътната инфраструктура само със създаването на нова структура, като все още има информации за корупционни практики и че "мутрите държат строителството".
В отговор Сергей Станишев посочи, че 178 млн. лева са изразходвани за зимното пътно поддържане, сключени са 86 договора за зимно почистване за срока три до пет години. Състоянието на пътищата на България винаги е било тежко, но само слепец не може да види позитивните промени, заяви премиерът. Според него промените не са достатъчни, но състоянието на пътищата е много по-добро, отколкото преди 4 години. /БЛИЦ