На работно съвещание с представители на банковия сектор днес премиерът Сергей Станишев ще търси възможности затихналото кредитиране на индустриалния сектор да се активизира. Очаква се да бъдат предприети стъпки за финансиране на кредитните институции от Банката за развитие, която работи основно с малките и средни предприятия.
Световната финансова и икономическа криза и стабилността на българската икономика е тема на конференция, която ще бъде открита от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров днес в НДК. Съорганизатори Институтът за икономика и международни отношения (ИИМО) и фондация „Фридрих Еберт”.
Конференцията ще търси експертни оценки по темите "Световната финансова криза и макроикономическата стабилност на българската икономика. Маастрихтските критерии", "Нестабилен инвестиционен климат. Стратегия за България", "Банковият сектор по време на криза: Каква е ролята на БНБ?", "Икономически растеж и антикризисна програма: Фокус върху българската реална икономика".
Сред основните лектори са доц. д-р Ганчо Ганчев, директор изследвания в ИИМО, проф. д-р Чавдар Николов, декан на Стопанския факултет в Югозападния университет в Благоевград, гл.ас. Елена Ставрова, преподавател, в Югозападния университет, проф. д-р Иван Ангелов от Икономическия институт на БАН. /БЛИЦ