Мащабът на реформи и промени, които се реализираха в България през последните години, може да се сравни с революция не само в институциите, но и в общественото съзнание. Това каза премиерът Сергей Станишев пред посланиците на страните-членки на ЕС.
Министър-председателят представи пред тях предложението на правителството за засилване и подобряване на съществуващото сътрудничество между България и европейските й партньори. Идеята е то да се разпростре и върху други области и да се използват най-ефикасните инструменти за ускоряване на реформите, провеждани от кабинета, с цел по-бързото постигане на резултатите, които ще позволят на страната ни да изпълни в цялост изискванията и да покрие очакванията от членството в ЕС. Това предложение ще бъде допълнително обсъждано със страните-членки и с Европейската комисия (ЕК) преди окончателното му формализиране.

"Сега бих казал, че преминаваме към втората фаза на нашето членство в Европейския съюз, когато трябва да се възползваме максимално от плодовете от членството, да постигнем най-добрите резултати и точно в тази област ще очакваме вашето съдействие, вашата експертиза, за да може България да достигне максимално бързо до най-високите и добри практики в Европейския съюз във всички области. Сигурен съм, че това е по силите на българското общество, на българската администрация", каза Станишев. 

Ние имаме ясната политическа воля и ангажимента да продължим реформите във всички области, изтъкна премиерът Сергей Станишев пред посланиците. Искаме да използваме безпрецедентната световна криза като възможност да задълбочим реформите в различни сектори и да направим България дългосрочно по-конкурентноспособна, за да излезем от кризата в по-добри позиции, подчерта той.
Като приоритетни области, в които ще се полагат допълнителни усилия, той открои борбата с корупцията и организираната престъпност, прозрачността при възлагане на обществените поръчки, превенцията на конфликта на интереси, ускоряването и ефективността на реформата в съдебната власт в рамките на изпълнявания от България Механизъм за сътрудничество и верификация в областта на Правосъдието и вътрешните работи (ПВР), подобряването на бизнес средата, повишаването на производителността на труда и др. Със специално внимание правителството работи и по управлението на европейските фондове по прозрачен публичен начин и най-вече на повишаването на административния капацитет.

Премиерът уточни, че е провел разговор в ЕК по това предложение и е получил сериозна подкрепа за инициативата от председателя на Комисията Жозе Барозу. Предстоят срещи на представители на кабинета на министър-председателя с Генералния секретариат в Брюксел, на които предложението ще се обсъжда, за да се намерят максимално добрите форми и механизми за това сътрудничество.
В заключение министър-председателят Сергей Станишев подчерта, че предложението не цели отмяната на Механизма за сътрудничество и верификация, който дава своите стимули за реформите в България, дава и своите резултати. Искането за допълнителна експертиза е за областите, които са извън обхвата на този механизъм. По силите ни е да постигнем най-добрите резултати за България и да се възползваме максимално от членството си в ЕС и вярвам, че този процес ще се ускори с подкрепата на вашите страни, каза още той пред европейските посланици.
В срещата участваха вицепремиерите Ивайло Калфин и Меглена Плугчиева, както и министърът по европейските въпроси Гергана Паси. /БЛИЦ