Трябва да се научим добре да представяме приноса си за стабилността на Балканите и в Значимата роля на страната ни в международните отношения, кампанията за отбелязването на 100-годишнината от Независимостта на страната ни и необходимостта от ефективна комуникационна политика на дипломатическите ни представителства в чужбина бяха основните акценти в изказването на министър-председателя пред участниците в Годишната конференция на ръководителите на дипломатическите ни представителства зад граница.
В изказването си министър-председателят се спря на водещата роля на страната ни както по отношение на процесите в Западните Балкани, така и в Черноморския регион. По думите му, България се утвърждава все повече като водеща в региона и като страна с авторитет и тази роля на страната ни е сериозен капитал пред партньорите ни в Европейския съюз. България доказа, че може да допринася за стабилността и сигурността на региона, подчерта премиерът и даде за пример позицията на страната ни по кризата в Косово. Трябва да задържим тази важна роля на Балканите и да я разгърнем в посока на Черноморския регион, който е изключително динамичен, бързо развиващ се, но и с много проблеми, заяви още министър-председателят. Трябва да се научим и добре да представяме този си принос в Европейския съюз, подчерта още той. Домакин на тридневния форум, който се провежда за трета поредна година, е външният министър Ивайло Калфин. Пред дипломатите премиерът и външният министър дадоха висока оценка на новия Закон за дипломатическата служба, който според тях ще повиши качеството на нейната работа.
Страната ни вече започва да се превръща в транзитен център за пренос на нефт и газ и това се случи благодарение на много усилия, подчерта министър-председателят в обръщението си. По думите му, активизирането на българската дипломация в работата по транзитните проекти на българска територия е основен приоритет. Ще бъде направено всичко необходимо да бъде подготвено домакинството през следващата година на голям енергиен форум, който да събере лидерите от ЕС, САЩ и водещите страни-износителки на енергийни ресурси. Работното име на планираната конференция на най-високо ниво е „Газ за Европа – нови трансрегионални партньорства и полета”, поясни външният министър Ивайло Калфин. Форумът ще бъде посветен на въпросите на енергийната сигурност и доставките на енергоресурси за Европа.

Основен приоритет в работата на задграничните ни дипломатически представителства трябва да бъде подготовката и провеждането на кампанията по честването на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на страната ни, подчерта министър-председателят пред дипломатите. По неговите думи, кампанията за отбелязване на годишнината трябва да бъде ясен и разпознаваем процес на представяне на модерна България и на нейните усилия и постижения през последните 20 години. Не може тази годишнина да бъде отбелязана формално, категоричен бе премиерът, който е и председател на Националния организационен комитет за отбелязване на 100 години от обявяването на Независимостта на страната ни.
Върху необходимостта от задълбочаване на контактите на дипломатическите ни представителства с българската диаспора, акцентира още министър-председателят. Той изрази очакванията си още тази есен принципните решения, заложени в Стратегията за българите в чужбина, да намерят законодателен израз, за да започне работата по тази приоритетна за правителството политика.
Премиерът определи последните три години като изключително успешни за страната ни в икономически план. Дори и с оглед на неблагоприятната международна конюнктура, страната ни успява да поддържа висок икономически ръст, а инфлацията от началото на тази година намалява, подчерта премиерът. Той бе категоричен, че трябва да бъдат търсени нови източници на растеж и това е свързано с постоянен процес на подобряване на бизнес климата у нас. Вече не ни е все едно какви инвестиции навлизат у нас, каза още премиерът и открои необходимостта от инвестиции във високотехнологични производства и такива с висока добавена стойност. Разгледаната от правителството преди ден в Банско експортна стратегия на страната ни ще изисква големи усилия от мисиите ни в чужбина, подчерта още премиерът Сергей Станишев.
Пред участниците в конференцията премиерът Сергей Станишев определи докладите на Европейската комисия за напредъка на страната ни като инструмент да бъде постигнато още повече и като още една възможност да бъде представяна страната ни. Ние сме открити за всяка критика и съвет, които са добронамерени, подчерта министър-председателят. Той призова представителствата ни в чужбина да развиват много по-активна комуникационна дейност и да показват ефективно какво се случва реално в страната. /БЛИЦ