„Въпросът на дневен ред е как световната криза ще ни засегне и как ще устоим на това цунами по целия свят, което се усеща вече и у нас, и което приемаме с чувство на несигурност. Имаме самочувствие, че не бяхме изненадани от кризата, от 2007 година започнахме да работим по различни схеми, устояхме на първата вълна, защото финансовата ни система е контролирана, консервативна и устойчива.
Сега сме в следващата фаза, тази на икономическата криза, в която няма доверие, има само страх. Всяка криза е психология на пазарите, изнасяме 60% от продукцията си в ЕС, а навсякъде там има свиване, което води до проблеми за нас”.  Това коментира пред Дарик радио премиерът Сергей Станишев.


По думите на министър-председателя няма икономист, който да очертае границите на кризата, да каже кога ще приключи, цитирайки думите на председателя на Европейската централна банка, че се намираме в некартографираните води на финансовия и икономически план.

„Миналата година работихме върху три различни сценарии за справяне с кризата, засега сме по-защитени от другите заради последователната политика от последните години, резервите ни бяха увеличени два пъти, което ни дава котва за стабилност – за валутния борд, за спестяванията на българите, за фиксирания курс на лева. Затова има и най-голямата инвестиционна програма на правителството за инфраструктура, което предпазва от загуба на работа, имаме план за заетостта с мерки за 20 хиляди души, за доплащане на заплатите от хазната, с което ще се запази човешкия капацитет”, каза още Станишев.

"Кризата е и проблем, но и възможност, защото не трябва да се мисли краткосрочно. Трябва да използваме кризата, а не само да се браним от нея, защото тя ще свърши и ние трябва да използваме предпоставките, за да дръпнем нагоре във всеки един сектор", допълни премиерът. Основният проблем през последните години беше ниското заплащане у нас, при други съседни страни има девалвация на валутата им, тоест 100-те единици при тях днес са 70. Трябва ни реално, а не номинално увеличение на доходите, което ще бъде „изядено” още на следващия ден, каза още премиерът. Заради разхлабени навремето условия тези страни сега са принудени да вземат големи заеми при тежки условия, като едно от тях е намаляването на заплатите, посочи още Станишев.  /БЛИЦ