Намаляването на данъците и увеличението на пенсиите са част от мерките на правителството за противодействие на ценовия шок. Това заяви по време на парламентарния контрол премиерът Сергей Станишев.
Последните данни на НСИ сочат спад на инфлацията, увеличение на заплатите с 20 на сто, а също тенденция на увеличаване на реалните доходи на хората, каза премиерът в отговор на въпрос на лидера на ДСБ Иван Костов за новия шок. Членството на страната ни в ЕС предизвиква сблъсък на цени и заплати, коментира Станишев. Политиката на правителството на догонващо увеличение на заплатите и пенсиите е един от факторите, които косвено стимулират инфлацията, смята той.
"През юни месец на основата на хармонизирания индекс на Евростат българската инфлация е доста по-ниска от редица държави на еврозоната, както например Великобритания, където инфлацията е 0,7 процента, Испания - 0,6 процента, Белгия - 0,5 процента, Люксембург - 0,7 процента, Словения - близо един процент. Нивото на нашата инфлация по хармонизирания индекс е равна на тези на Италия, Ирландия и Португалия. При нас има много по - висок икономически растеж, защото нещата са взаимно свързани и трябва да се отчита и икономическия растеж", каза Станишев.

В частния сектор възнагражденията са нараснали с 20 процента, посочи Станишев. Пред депутатите той показа графика, според която през 2007 година е най-стръмен растежът на средната работна заплата в страната.
Станишев направи съпоставка за покупателната способност през 2001-2008 година. По думите му преди осем години с една минимална пенсия е могло да се купят 44 опаковки макарони, а сега – 131. Тогава с една средна работна заплата е могло да се купят 1610 яйца, а сега с нея се взимали 2600 яйца, обясни Станишев. Тези хора са изостанали в потреблението за последните седем-осем години, коментира от своя страна Иван Костов. Той не беше доволен от отговора и внесе искане от името на 55 народни представители за разисквания по темата, които бяха насрочени за следващия петък. /БЛИЦ