В следващите няколко седмици ще има конкретни резултати по отношение на реформата в съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, декларира премиерът Сергей Станишев.
До края на седмицата работна група от представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт ще формулира основните проблеми в областта на правосъдието и вътрешния ред, ще предложи пътищата за тяхното разрешаване и конкретните срокове, в които това ще стане. Мерките ще бъдат консултирани и реализирани в следващия месец - два с експертната помощ на Европейската комисия и правителствата на страните-членки на ЕС. Около това предложение на министър-председателя Сергей Станишев се обединиха участниците в среща при премиера, на която бяха обсъдени неотложните мерки, допълващи Плана за действие по показателите за напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Целта е да се координират и концентрират усилията на институциите, за да бъде свършена повече полезна работа в кратки срокове, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министър-председателят посочи, че е получил съгласието на Европейската комисия и на страни-членки на ЕС да окажат помощ на България при решаване на проблемите. Имаме готовност за прагматично, конкретно, фокусирано сътрудничество на място, което ще позволи да се идентифицират проблемите и да се посочат пътищата за тяхното решаване съобразно българската реалност и традиция и европейските стандарти, каза премиерът.
Според него това ще отстрани и един от съществуващите проблеми – впечатлението за затвореност на нашата система. „Ние няма какво да крием, заинтересовани сме от пълна прозрачност на усилията, които полагаме, заинтересовани сме да използваме капацитета на партньорите си в реформите във всички области, за да постигнем най-добрите европейски стандарти”, заяви Сергей Станишев.

Оттук нататък е много важно да не губим темп, да продължим с усилията, които започнаха и да ги доведем до успешен край, подчерта премиерът Станишев. Той допълни, че това е важно за страната, а хората у нас очакват системни промени в законодателството, в управлението на европейските фондове, прозрачност в процедурите за обществени поръчки, закони, свързани с конфликта на интереси, с функционирането на Комисията „Кушлев”, ускорено производство в досъдебната и в съдебната фаза.
Станишев подчерта, че всичко това е по силите ни и може да бъде направено с общите усилия на всички институции в България и на обществото като цяло.

В работната среща участваха вицепремиерът Меглена Плугчиева, министрите на вътрешните работи Михаил Миков, на правосъдието Миглена Тачева и по европейските въпроси Гергана Паси, главният прокурор Борис Велчев, председателите на парламентарните групи на БСП и НДСВ Ангел Найденов и Пламен Моллов и заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан, членът на ВСС Иван Димов, ръководителят на Инспектората към ВСС Анна Караиванова, председателят на ДАНС Петко Сертов и председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Стоян Кушлев. /БЛИЦ