България отстоява позицията си за изграждане на ядрени източници като вариант за независимост на енергийната система. Това обясни премиерът Сергей Станишев по време на парламентарния контрол.
Ако искаме да сме по-независими от доставки на природен газ, трябва да развиваме наш капацитет в това число и ядрена енергетиката, отбеляза той. По думите му все още има страни от Европейския съюз, които се противопоставят на работата не само за стари ядрени реактори, но и на изграждането на нови мощности. Относно искането на България за повторно пускане на спрените ІІІ и ІV блокове на АЕЦ “Козлодуй”, премиерът посочи, че е важно да се постави въпроса аргументирано пред Европейската комисия. Преди това обаче трябва да се уточнят последиците и размерът на претендираните компенсации и обезщетения в резултат на газовата криза, коментира той.

Сергей Станишев заяви още, че на всички е станало ясно, че докладът на Европейската комисия за България е много окуражаващ. Констатира се напредъка на страната, а това е трудът на много хора от министерства, агенции, прокуратура, Инспектората към ВСС, които положиха много усилия, за да постигнат резултати. Правителството има волята да продължи напред и няма да намали темпото на реформите, увери министър - председателят. /БЛИЦ