В 17-ия си брой британското издание Public Service Review: European Union публикува статия на министър-председателя Сергей Станишев под заглавие „Справедливо възмездие”. Премиерът разяснява мерките на правителството в борбата с организираната престъпност и корупцията в условията на стабилен икономически растеж и успешно членство в Европейския съюз, пише в уводния акцент към публикацията.
Корупцията има множество проявления на ниско и средно равнище и там трябва да положим допълнителни усилия чрез системен и многопосочен натиск, пише в статията си министър-председателят. Много е важно да създадем среда на непоносимост към корупцията на всички равнища и за това има категорична воля от страна на ръководствата на всички ангажирани институции, пише премиерът. По думите му резултатите тепърва ще стават видими и това трябва да се случи не заради препоръките на ЕК, колкото заради доверието на българските граждани, които трябва да усетят по-осезаемо, че българската държава защитава техните интереси. Корупцията не съществува само в България, тя е проблем на всички европейски държави, посочва още премиерът Станишев. Според него това е още една възможност да покажем, че членството ни в Европейския съюз е успех, който не може да бъде омаловажен от често недоказани твърдения и подозрения към страната ни.
В статията си министър-председателят очертава основните насоки на дейността на правителството в борбата с организираната престъпност и корупцията. Премиерът отчита като успех самото създаване на ДАНС, която, по думите му, трябваше за изключително кратък период да се превърне в ефективно функциониращо звено. Като министър-председател заявих категоричната си подкрепа за работата на ДАНС, за дейността на вътрешния министър и прокуратурата, защото трябва да възвърнем доверието на българското общество и да направим осезаема категоричната воля на държавата, пише премиерът.
Той припомня сформирането на съвместните екипи между ДАНС, МВР и прокуратурата с цел постигане на категорични и видими за българското общество резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, преди всичко по високите етажи на властта. По нареждане на главния прокурор бяха сформирани и екипи от прокурори, които работят по случаи от значим обществен интерес, посочва премиерът. От особено значение според него е и създаването на постоянно действащия и независим Инспекторат към Висшия съдебен съвет, който налага ефективен вътрешен контрол и санкции в самата съдебна система, за да бъдат преустановени безнаказаните случаи на необосновани решения на магистрати, които водят до неефективни присъди и пораждат усещане за безнаказаност и корупция в съдебната система.
Едно е да се каже, че някой е свързан с организираната престъпност или е корумпиран, а съвсем друго е това да се докаже и да мине през съдебна инстанция. Въпреки това за пръв път в демократичната история на страната настоящото правителство освободи в рамките на една година само поради слухове и недоверие двама министри, заместник-министри и много други висши чиновници, припомня още Сергей Станишев.
За българските граждани и за европейските ни партньори е от изключително значение категоричната политическа воля за борба с корупцията и организираната престъпност и тя е налице, въпреки че правосъдната система и системата на вътрешните работи са по презумпция консервативни и процесите там протичат по-бавно, отколкото очакват всички, пише още премиерът. Трябва да се намери точният баланс, който отчита и независимостта на съдебната власт, категоричен е той. Затова е необходима мобилизация и пълно взаимодействие между всички български институции и то вече дава своите резултати – около половината от всички престъпни групи, набелязани от българските власти още в края на 2007 г., са преустановили дейността си, отчита министър-председателят.
Има още много да се направи, за да се подобри взаимодействието с медиите и гражданите и процесите на реформиране на системата да станат по-прозрачни и по-ясни за българското общество, допълва още премиерът Станишев. По неговите думи безкомпромисните действия на правителството ще придобият още по-категорични измерения, защото сформираните специализирани екипи с участието на всички отговорни институции вече оказват многопосочен натиск върху организираната престъпност в страната, в т.ч. и чрез запор на имущество и авоари с неизяснен произход. /БЛИЦ