Премиерът Сергей Станишев заяви, че работещите в "Кремиковци" не трябва да протестират срещу настоящето правителство, а срещу онези, които са приватизирали комбината.

"Получава се ситуация, в която "Кремиковци" системно генерира загуби. Да припомня, че това е частно предприятие и държавата има само 25% от него, така че когато работниците протестират първо би трябвало да отнесат протеста към тези, с които осъществиха приватизация по този начин. Това правителство постоянно е отстоявало държавния и обществения интерес при всички последни години, в това число и бъдещето на "Кремиковци", заяви Станишев.
Почти 2000 души тази сутрин преминаха от пл. "Александър Невски" до пл. "Независимост" и блокираха за кратко движението по булевардите „Цар Освободител" и „Дондуков".
Повече от един час представителите на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" Васил Яначков и Людмил Павлов стояха в сградата на Министерски съвет. Двамата влязоха вътре, за да предадат декларация с исканията на протестиращите за изплащане на заплатите за август и септември, и за осигуряването на средства за нормалната производствена дейност на комбината.
Металурзите са на бойна нога от три дни, когато ръководството на комбината взе решение да започне поетапно спиране на доменните пещи. Те не са получавали заплати за август и септември. Късно снощи енергийният министър Петър Димитров обяви, че държавата ще съдейства готовата продукция на Кремиковци на стойност 24 млн. лв. да бъде продадена максимално бързо, за да могат да бъдат изплатени всички заплати.
Тази сутрин Петър Димитров заяви по бТВ, че е неизбежно замразяването на производствени мощности в комбината и ще останат на работа само 3 500 човека, които ще са заети в чистото производство и столичани трябва да знаят, че вече няма да дишат мръсен въздух. Останалите 1200 работника обаче ще бъдат съкратени, посочи Димитров. Държавата се ангажира да търси начин за продажбата на готовата продукция на Кремиковци. С парите ще бъдат изплатени заплатите на работниците за август и септември.
Ако се наложи правителството е готово да изкупи продукцията със средства от военновременния запас. Друг е въпросът дали комбинатът наистина разполага със собствена продукция, тъй като от "Ворскла стил" твърдят, че произведеното от Кремиковци е тяхна собственост. 
Инвеститори вече проявяват интерес към част от производствените мощности на "Кремиковци", но според енергийния министър Петър Димитров продължава поетапното спиране на работата. Петър Димитров изчисли, че всеки български данъкоплатец губи по 200 евро от всеки тон произведена продукция в "Кремиковци". Разумното искане от страна на работещите държавата да ги подкрепи, за да продължат да произвеждат, разбирате, че се превръща в пазарен абсурд и в искане от всеки тон произведена и продадена продукция българските данъкоплатци да губят между 150 и 200 евро, което просто противоречи на всякаква логика и не може да бъде подкрепено, заяви Петър Димитров. 
От правителството коментираха, че държавата е най-големия кредитор на Кремиковци, но това не я прави най-големия отговорник за проблемите в комбината.
С викове „Оставка", „Мафия" и „Искаме си парите" работници от металургичния комбинат "Кремиковци" посрещнаха министрите, които пристигаха за редовното заседание на кабинета тази сутрин. /БЛИЦ