На 18 март, сряда, министър-председателят Сергей Станишев ще отпътува за Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. В дневния ред са финансовата и икономическа криза, енергийната сигурност и промените в климата.
Станишев ще информира от двете работни сесии на Европейския съвет на пресконференция на 20 март, петък.
Програмата на премиера за 18 март предвижда среща с председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Пол Расмусен и разговор с Групата на социалистите в Европейския парламент (ЕП). Пред тях той ще представи книгата си „Защото сме социалисти”, а по-късно ще се включи и в конференцията „Мир в света”.
На 19 март министър-председателят ще обсъди актуални теми от европейския дневен ред с премиерите и лидерите на ПЕС, след което ще разговоря и с лидера на либерал-демократите (АЛДЕ) в ЕП Греъм Уотсън.
Във водената от премиера делегация са включени вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, финансовият министър Пламен Орешарски, министърът по европейските въпроси Гергана Паси, началникът на кабинета на министър-председателя Веладин Битолски, постоянният ни представител към ЕС Бойко Коцев и др.
В отсъствието на министър-председателя неговите функции ще изпълнява вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. /БЛИЦ