Стефан Гамизов пред БЛИЦ: Нови избори може да са по-добър вариант

- Правителство, формирано между две партии на малцинството, няма да е много лесно, но е време за носене на отговорности.

Експертът Стефан Гамизов коментира пред БЛИЦ, че може би нови избори биха били по-добър вариант, отколкото създалата се ситуация с преговорите за коалиция.

Той допълни, че все пак е важно да се поемат отговорности: &bdquo;Правителство, формирано между две партии на малцинството, няма да е много лесно, но е време за носене на отговорности.&rdquo;<br /> <br /> Според Стефан Гамизов основна вина за създалата се донякъде патова ситуация с преговорите има служебният кабинет:<br /> &bdquo;Ако служебното правителство беше проявило по-голяма компетентност в енергийния сектор, нямаше да имаме осем партии в парламента. Това, което беше направено с вдигане на цената на електричеството преди изборите, доведе до влизане в парламента на популистките, проруски партии в лицето на АТАКА, АБВ и ББЦ&rdquo;, убеден е експертът.<br /> <br /> Според него всичко това е превърнало българския парламент в място, където много трудно може да се прави политика. <br /> <br /> &bdquo;Няма защо да се заблуждаваме &ndash; партията на Първанов влезе с една цел - да защитава интересите на Путин, България без цензура &ndash; на Христо Ковачки, Атака &ndash; също на Путин. Всичко това обърква разпределението на силите в българския парламент. Най-лошото е, че това объркване не показва реалните нагласи. Те бяха такива, че тези три партии нямат място в парламента и няма нормално обяснение да минат 4% бариера и да влязат в парламента. В българския парламент има политически представители, на които мястото им не е там&rdquo;, коментира още Стефан Гамизов.<br /> <br /> <strong>Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ</strong><br /> <br /> <br />