Стефан Янев издаде поставил ли е условие на ПП за кабинета на Денков

За нас като парламентарна група, като нова партия, участието в политическия живот не е за да търсим постове, категоричен е лидерът на "Български възход"

Не бива да се говори за третия мандат, преди да са изчерпани първият и вторият. Все пак последователността в работата е важна.  За нас няма значение при кого ще отиде третият мандат, ще участваме в разговорите конструктивно. Това каза в интервю за предаването "Още от деня" лидерът на "Български възход" Стефан Янев. 

"За нас като парламентарна група, като нова партия, участието в политическия живот не е за да търсим постове. Търсим реализация на политики и решения. Не поставяме условия за задължително участие в кабинет. По-важно е какви политики и механизми ще предвижда този кабинет", уточни той.

Лидерът на "Български възход" коментира и каква, според него, трябва да е минималната работна заплата. "Възможно по-висока е по-добре. Разсъжденията са колко може да си позволи държавата.

Трябва да е свързано с ясна обосновка и с това какви биха били приходите в бюджета така, че тази минималната работна заплата да може да бъде гарантирана. Без да е ясно как ще се отрази на бюджета, създава трудности на бъдещ редовен кабинет", посочи Янев, като добави, че трябва да има разбирателство между партиите, за да се излъчи редовно правителство, което да предложи бюджет.

"Тогава въпросът с минималната работна заплата ще бъде по-лесно решен", смята той.

Стефан Янев подчерта, че от "Български възход" държат евентуално редовно правителство да е съставено върху основите на коалиционно споразумение. Така, по думите му, ще е ясно върху чии плещи пада политическата отговорност. 

Янев заяви, че не подкрепят закон, който да е фокусиран само и единствено върху личността на главния прокурор, в случая Иван Гешев. "Контролът върху главния прокурор - нямаме против да има такъв, но не трябва това да се изгражда законодателство за един човек, което противоречи на Конституцията. Цялостна правна и съдебна реформа - да. Не конкретно законодателство за конкретен човек", обясни той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук