В НАП никога не е имало чадъри над лица, фирми и политически партии. Това увери бившият заместник на директора на агенцията Мария Мургина Красимир Стефанов, който от вчера е назначен на нейния пост след като се разрази скандала с източени милиарда лева чрез ДДС.
Никога не съм получавал от Мария Мургина указания за някакви нередни действия, заяви той по бТВ тази сутрин.
Според него е спекулативна информацията, че Мургина е закрила Инспектората в НАП. Става въпрос за оптимизация на състава на агенцията, тази дирекция продължава да съществува със същите хора и отговорности, включително и звеното за борба с нарушения, обясни още Стефанов. Той уточни, че в НАП са провеждани три паралелни проверки, започнати по сигнали изпратени до Европейската комисия, подадени предимно от бивши данъчни служители. Според него няма механизъм, по който да могат да се изчислят точно източените пари от ДДС. Ако кажа, че са 500 млн. лв., това ще бъде точно толкова вярно, колкото и твърдението, че са 4 млрд. лв., обясни Стефанов.
Според него сега най-важното е данъчните да се преборят със стреса, който настъпи в системата след като депутат подаде сигнал до прокуратурата за източени пари от бюджета чрез ДДС. Цари демотивация и стрес и това може да се отрази на събирането на приходите. Данъчните трябва да излязат от това положение и да продължат да работят коректно и честно, за да излезем от тази ситуация и да съхраним авторитета на агенцията като една от най-добре работещите в държавата, призова новият директор на НАП. /БЛИЦ