Нужни са промени в Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, с които да се регламентира как точно ще бъде управлявано то от държавата.
В момента има законна празнота, която буди съмнения, че след като вземем имуществото, чрез поставени лица, то се връща пак на хората, от които сме го отнели. Това заяви пред бТВ Стоян Кушлев, председател на Комисията за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност в полза на държавата. Той уточни, че това е въпрос, който се повдига на европейско ниво.
Ние можем да се задействаме само, когато има повдигнато обвинение срещу някой, а според мен трябва да се разширят правомощията на комисията, за да може да се проверява всяко съмнително богатство, заяви Кушлев. Той уточни, че е поставил въпросът за това, но решението е политическо и според него в този момент няма да бъде положително. Освен това трябва да се ускорят съдебните процедури, защото в момента делата продължават по 3-4 години, посочи Кушлев.
Притеснен съм от това, че Митьо Очите се разхожда из Слънчев бряг, а трябва да е в затвора. Делото срещу него, което сме завели е 2, 300 млн. лв., не може да не съм притеснен, коментира Стоян Кушлев.
От началото на годината комисията е завела 24 дела за 20 млн. лв. През миналата година делата са били 33 за 27 млн. лв., а през 2006 г. делата са 12 за 4 млн. лв.
Всички дела срещу мен са скалъпена политическа поръчка и са на етническа основа, заяви пред bTV Ерджан Рашид Роко. Проф. Кушлев изпълнява политически поръчки, допълни той. Роко каза още, че ще обжалва отнемането на имуществото му и ще покани американския, френския и турския посланик на следващото заседание на делогто, защото е политическа жертва. /БЛИЦ