БСП не силен фактор в управляващата коалиция. Това заяви в "Коритаров Live," Александър Лилов, дългогодишен лидер на БСП. Според него партията не демонстрира ясна лява политическа платформа.
В известна степен става дума за една "погрешност в модела на управление", отбеляза Александър Лилов. Той подчерта, че БСП е трябвало да настоява за друг политически модел, сегашната формула 8:5:3 не е ефективна.
България не може да бъде толкова бедна, каза Лилов. Държавата ни е последна по развитие не само в Европейския съюз, но вече изостава и от страните от бившите социалистически страни. Лилов се надява на предстоящите избори БСП да излезе с една ясна лява политическа платформа, която ще спечели доверието на хората.
По негово мнение бъдещите избори ще имат за резултат отново коалиционно правителство, но още е рано да се каже кой с кого ще управлява. Попитан дали ДПС е стратегически партньор на БСП, той отговори положително, като уточни, че в момента основната сходна позиция между двете партии е преодоляването на бедността в България.
България е на прага на 20-тата година от прехода и сега България се нуждае от постпреходно правителство, допълни Лилов. По негово мнение страната ни изпитва необходимост от силни, волеви политици, които да изпълнят ангажиментите пред Европейския съюз. Що се отнася до предстоящия конгрес на БПС, Лилов заяви, че на него не се очаква да се вземат решения за промяна в ръководството на партията. Това ще бъде един много спокоен конгрес, каза още той.
За световната финансова криза Лилов изказа мнение, че вече трябва да заговорим за възможните ефекти на икономическите сътресения и у нас. "Аз не харесвам това бодро говорене за кризата", каза той. /БЛИЦ