"Разбрах от един брифинг, че новият борд на "Булгаргаз" свалил цената на газа с 18%. Истината е, че нов борд все още няма и че старият борд на "Булгаргаз", с изпълнителен директор Николай Павлов, внесе днес предложението в КЕВР за сваляне на цената на газа с 18%. КЕВР свали цената със 17.64%. Не е трудно или сложно да се изговаря истината!". Така във фейсбук главният секретар на Румен Радев - Димитър Стоянов, разкритикува премиера Кирил Петков, който обяви вчера пред журналисти, че първата работа на новия борд на "Булгаргаз" е била да намали цената на газа с 18%.



БЛИЦ припомня, че вчера и самият държавен глава Румен Радев отправи критики към министър-председателят Кирил Петков по тази линия. И заяви, че когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени.

"Надеждата ми е, че в тази дейност кабинетът няма да се изкушава от наследения управленски модел, който използваше служби, бордове и регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси“, коментира Румен Радев по повод смяната на ръководството на „Булгаргаз“.

БЛИЦ припомня, че КЕВР вчера прие решение, че цената на газа от 1 февруари за регулирания пазар е 109,88 лв. за мегаватчас, което е със 17,64% по-малко от януарската. Тя беше 133,41 лв./мвтч, или поскъпването от 1 януари спрямо декември беше 30%. Точно това увеличение скандализира премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов.

Всъщност КЕВР препотвърди внесеното сутринта на 1 февруари обновено заявление на "Булгаргаз" за цена през февруари.

БЛИЦ припомня, че опровержение дойде и от настоящият председател на КЕВР Иван Иванов. И той във фейсбук заяви, че заявлението на цената на природния газ от 1 февруари е подписано от упълномощено лице от досегашния борд на "Булгаргаз", тъй като новият не е вписан в Търговския регистър в Агенцията по вписванията. 

"Считам за напълно неприемливо премиерът да заблуждава обществеността с неверни и непроверени твърдения. Подобно поведение руши авторитета на всяко управление и поражда трайно недоверие към него", пише още шефът на КЕВР.

Вчера и бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че "няма как новият борд на Булгаргаз да е намалил цената на газа, защото още не е вписан".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!