Свадата се разгаря! Главният секретар на Радев обвини Петков в лъжа

Димитър Стоянов също разкритикува премиера за невярното му изказване за решението на КЕВР за цената на газа

"Разбрах от един брифинг, че новият борд на "Булгаргаз" свалил цената на газа с 18%. Истината е, че нов борд все още няма и че старият борд на "Булгаргаз", с изпълнителен директор Николай Павлов, внесе днес предложението в КЕВР за сваляне на цената на газа с 18%. КЕВР свали цената със 17.64%. Не е трудно или сложно да се изговаря истината!". Така във фейсбук главният секретар на Румен Радев - Димитър Стоянов, разкритикува премиера Кирил Петков, който обяви вчера пред журналисти, че първата работа на новия борд на "Булгаргаз" е била да намали цената на газа с 18%.



БЛИЦ припомня, че вчера и самият държавен глава Румен Радев отправи критики към министър-председателят Кирил Петков по тази линия. И заяви, че когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени.

"Надеждата ми е, че в тази дейност кабинетът няма да се изкушава от наследения управленски модел, който използваше служби, бордове и регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси“, коментира Румен Радев по повод смяната на ръководството на „Булгаргаз“.

БЛИЦ припомня, че КЕВР вчера прие решение, че цената на газа от 1 февруари за регулирания пазар е 109,88 лв. за мегаватчас, което е със 17,64% по-малко от януарската. Тя беше 133,41 лв./мвтч, или поскъпването от 1 януари спрямо декември беше 30%. Точно това увеличение скандализира премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов.

Всъщност КЕВР препотвърди внесеното сутринта на 1 февруари обновено заявление на "Булгаргаз" за цена през февруари.

БЛИЦ припомня, че опровержение дойде и от настоящият председател на КЕВР Иван Иванов. И той във фейсбук заяви, че заявлението на цената на природния газ от 1 февруари е подписано от упълномощено лице от досегашния борд на "Булгаргаз", тъй като новият не е вписан в Търговския регистър в Агенцията по вписванията. 

"Считам за напълно неприемливо премиерът да заблуждава обществеността с неверни и непроверени твърдения. Подобно поведение руши авторитета на всяко управление и поражда трайно недоверие към него", пише още шефът на КЕВР.

Вчера и бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че "няма как новият борд на Булгаргаз да е намалил цената на газа, защото още не е вписан".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!