Светлана Шаренкова: Време е за разум

След броени седмици европейските политици ще трябва да се произнесат за санкциите срещу Русия

След броени седмици европейските политици ще трябва да се произнесат за прекратяване или продължаване на санкциите срещу Русия. Унгария вече се обяви категорично срещу автоматичното удължаване на санкциите, а Германия (в лицето на външния министър Щайнмайер) призна, че Брюксел трудно ще удължи санкциите, и призова за развитие на диалога между ЕС и НАТО и Русия, казва Светлана Шаренкова.

Срещу безсмислените санкции са: Чехия, Словакия, Австрия, Гърция, Кипър. Френският парламент дори гласува резолюция за отмяната им, а италианският регион Венеция вече призна Крим като част от Русия. Бързо намалява групата на правителствата ястреби, които изпадат във все по-видима изолация в ЕС. Все по-ясна е волята на европейските народи срещу санкциите. Холандия гласува срещу интегрирането в ЕС на киевския марионетен режим и тези реакции са основателни. Загубите от санкциите само в сектор „Земеделие” в ЕС са над 5 милиарда евро за година, загуби има и в енергетиката, туризма, финансите. Но това са измеримите загуби.

Неизмерими са тези от терора на радикалния ислямизъм и мигрантската криза, които не могат да бъдат преодолени без стратегически съюз с Москва. Социологически проучвания даже в държави, които имат сложни исторически отношения с Русия като Чехия, Словакия и Унгария, показват високо доверие към руския народ, но и към руската политика. У нас стойностите на доверие към Русия са над 80%. Затова е срамно страната ни да бъде държана в групата на ястребите от шепа политици, отдавна скъсали връзката с народа. България има специални отношения с Русия и това не може да бъде променено нито от нашите управляващи, нито от „началствата” във Вашингтон.

Много важно е днес в България да се търси кандидат-президент с широк консенсус на левица, патриоти и център, който да се обяви против санкциите и да върне България в групата на разумните в ЕС. БСП възприе единодушно тази политика преди 2 години на своя конгрес и я отстояваше искрено и убедено. Сега е времето тази политика да бъде активно продължена от новото ръководство на партията на регионално, национално и европейско ниво.  Без колебание и компромиси, в името на националния ни интерес, който се изразява във водене на балансирана външна политика в днешния многополюсен свят. Свят, в който Русия и славянството са възраждащ се прогресивен цивилизационен модел.