Светльо Витков: Колкото повече малки партии има в парламента, толкова по-трудни са договорките

Политиката е изкуство да се управлява държава, а ГЕРБ, БСП и ДПС превърнаха България в еднолична фирма, каза лидерът на "Глас народен"

"На първо място изказвам моите съболезнования към семействата на жертвите и пострадалите в трагедията във фабриката за боеприпаси в Горни Лом. Но на второ място - задавам си редица въпроси, тъй като няма официална информация какво точно се е случило, кризисният щаб мълчи. Ние всички се осланяме на информация, подадена от медиите. Ако е вярно, че хора без подготовка, без обучение, за 250 лева на месец обезвреждат мини, каква национална сигурност имаме?! МВР издава лиценза за утилизация, а кой контролира процеса? Не може да ми го побере главата", каза председателят на партия Глас Народен, Светослав Витков по bTV радио.

Витков допълни, че причина за ситуацията в момента са всички, управлявали или докоснали се до властта в последните години, включително и синдикатите. &quot;Ние не сме държава! Трябва много сериозно да се замислим къде живеем, кой ни управлява и дали изобщо някой ни управлява&quot;, каза той. <br /> <br /> Председателят на &quot;Глас народен&quot; се възмути, че на базата на това трагично събитие, партиите продължават с политическия пиар. &quot;Тази действителност е нереална. Ние, данъкоплатците, назначаваме тези хора и трябва да ги контролираме. Те не са нашите пастири&quot;, отсече Светльо Витков.<br /> <br /> На въпрос дали не се смята за политик, щом казва &quot;те&quot; - политиците, лидерът на &quot;Глас народен&quot; отвърна: &quot;Аз първо съм гражданин. Политиката е изкуство да се управлява държава, а кой до този момент е направил нещо за държавата ни? България се превърна в еднолична фирма, подчинена на партии - ГЕРБ ЕООД, БСП ЕООД или ДПС ЕООД. Тези партии, които управляваха досега, доказаха, че нямат намерение да направят нещо за излизане от кризата. <br /> <br /> На въпрос за това какво трябва да се направи, за да се промени моделът на управление, Светльо Витков каза: &ldquo;Тези избори ще ги има, независимо от трагедията. Единственото, което мога да кажа, е не гласувайте за тези партии, гласувайте за малките. Когато увеличаваш процента на малката партия, намаляваш процента на голямата. Колкото повече малки партии влязат в парламента, толкова по-трудно стават договорките&quot;.<br /> <br /> Той допълни, че трябва да има генерална промяна на модела. &quot;Трябва да стигнем ниво граждански контрол. Не можем да чакаме месията да ни оправи. За 25 години не дойде, няма и да дойде. За това е създадена Глас Народен. Да управляваме България не е наша цел, нашата цел е да бъдем коректив. Ние сме независими, необременение от стари, олигихарни кръгове. Уважаваме възрастните хора, но младите са тези, които имат чисти идеали и трябва да им се даде възможност да се изявят, като се ползват от опита на възрастните&quot;, завърши Витков. <br /> <br />