Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да види успешно излизане на Великобритания от Европейския съюз и ще подкрепи споразумение за свободна търговия между Лондон и Вашингтон. Това заяви съветникът по национална сигурност на държавния глава Джон Болтън, цитиран от „Ройтерс“.
 
Както обяснява британската агенция, с подготовката за излизане на Обединеното кралство от Съюза на 31 октомври, много дипломати очакват Лондон да стане още по-зависим от САЩ, пише „Фокус“.
 
Болтън, който е на двудневна визита във Великобритания, иска подобряване на отношенията между двете държави при управлението на Борис Джонсън след понякога обтегнатите връзки при предшественика му на премиерския пост Тереза Мей.
 
Основното послание на Болтън е, че САЩ ще помогнат за ограничаване на щетите от Брекзит със споразумение за свободна търговия, за което в момента преговарят търговският представител на Вашингтон Робърт Лайтизър и неговия британски колега Лиз Тръс.
 
Високопоставен служител в администрацията на Тръмп обясни посланието на съветника по национална сигурност към британските представители с това, че Тръмп „иска да види успешно излизане на Великобритания от Съюза“ и една търговска сделка ще помогне за това.
 
По неговите думи, американският президент е искал да работи по търговска сделка с правителството на Мей, което обаче е отказало, за разлика от сегашните власти в Лондон. „Много сме щастливи от това“, заяви той пред репортерите, докато пътуваше с Болтън.
 
Тръмп вярва, че „що се касае до търговските преговори, ЕС е по-лош от Китай, с разликата, че е помалък“, заяви представителят на Белия Дом. След закуска с депутата от британската Консервативна партия Бернар Дженкин, Болтън трябваше да обядва с секретаря на кабинета на Великобритания Марк Седвил.
 
По-късно той трябваше да се срещне на Даунинг Стрийт №10 с Едуард Листър, който е главен стратегически съветник на Джонсън. По-късно през деня Болтън планира да се срещне със Саджид Джавид, новият министър на финансите.
 
Във вторник Болтън ще се срещне с Трус, както и с Бен Уолъс, новият министър на отбраната и Стивън Барклай, държавният секретар за излизане от Европейския съюз, наред с други представители.
 
Очаква се Болтън да призове служители от новосформираното правителство на Джонсън да приведе политиката си по отношение на Иран по-близко до линия на Съединените щати.