Бюджет 2009 спешно трябва да се актуализира, всички нереалистични показатели в него да се коригират още преди парламентарните избори и това да стане в следващите две седмици. Този призив към правителството и управляващото мнозинство отправи председателят на Българска нова демокрация (БНД) Николай Свинаров по време на редовната седмична пресконференция на партията.
Той обоснова това искане на БНД с конкретни данни на Българската народна банка и на Националния статистически институт за спад на икономическия ръст на страната, спад в индексите на производство и оборот в промишлеността, както и спад в крайното индивидуално потребление.
Свинаров подчерта, че така или иначе бюджетът ще се пренапише от следващите упавляващи, но за всички български граждани и фирми е важно това да стане преди вота, защото макрорамката е абсолютно неадекватна за икономическото развитие на България през тази година, особено в ситуация на световна финансова и икономическа криза. Лидерът на БНД бе категоричен, че липсата на подобно действие от страна на правителството и управляващото мнозинство в парламента ще означава, че са съучастници в кризата, за която твърдят, че е привнесена отвън.
Васимир Радулов, член на БНД, подчерта, че се наблюдава опасен спад в събираемостта на здравноосигурителните вноски и хората, които не плащат тези вноски вече наброяват 1 млн. души. Така през януари 2009 г. в НЗОК са постъпили само 90 млн.лв. – доста под планираните приходи в бюджета на касата. Според него отново в края на годината или дори по-рано можем да станем свидетели на досегашната практика държавата да субсидира НЗОК с допълнителни средства от държавния бюджет.
Според Пламен Панайотов, член на Централния изпълнителен съвет на БНД, заплахата от срив на пенсионно-осигурителната система е реална, тъй като и тук се наблюдава спад в събираемостта на средствата от осигурителни вноски. Натискът, под който са поставени цели сектори от икономиката, принуждава част от работодателите да се насочат към една вредна практика, а именно - преназначаване на работници на трудови договори на половин работен ден, което е основание за плащане на половина намалени осигуровки, коментира Панайотов. Факт е, че и сега едва 48 % от пенсиите се финансират от осигуровките, набрани от трудещите се, а останалата част се покрива от републиканския бюджет.
Същевременно Пламен Панайотов припомни още, че в средата на месец март за пръв път Националната агенция за приходите (НАП) призна публично, че няма да може да събере приходите в хазната тази година. Той цитира думите на новия шеф на НАП, че ако спешно не се вземат мерки, може да се стигне до крах в приходната част на бюджета и че въпросът вече не е дали, а с колко няма да бъде изпълнен бюджетният план за данъците. Това поставя под въпрос стаябилността на цялата осигурителна система, заключи Панайотов. /БЛИЦ