Лидерът на БНД Николай Свинаров заяви, че партията категорично и последователно следва идеята за обединение на център дясно мислещия избирател и за победа на изборите на това обединение. Той подчерта, че БНД никога не е искала предизборно обединие с ГЕРБ, напротив – партията очаква да има център дясно обединение без ГЕРБ, което да получи толкова мандати в следващия парламент, че да направи възможното заедно с ГЕРБ да има обединение за управление на страната.
Правителството на Тройната коалиция отдалечава страната ни от Европейския съюз през последните две години, смята той. Според него освен това българските граждани стават по-бедни и по-зависими вследствие на некомпетентното управление. „За нас е от изключително значение страната ни да реализира тези приоритети, които ни направиха членове на ЕС и които бяха изоставени от настоящото управление”, заяви Свинаров.
Председателят на Парламентарната група на БНД Борислав Ралчев посочи, че основната цел на предстоящия вот на недоверие към правителството е да покаже, че сегашното управление има алтернатива. Той допълни, че и този вот, който идва след поредния междинен доклад на Европейската комисия, има своето място и значение - обединената опозиция да покаже своите виждания и алтернативни решения по проблемите, по които има претенции към това правителство. /БЛИЦ