За Брюксел държавата ни все повече изпада в позицията на обичайния заподозрян, който не полага усилия за подобряване. Това каза по време на дебата за вота на недоверие депутатът от БНД Николай Свинаров.
Правителството на Тройната коалиция, чието съставяне беше направено с цел присъединяване към ЕС, вече се явява спирачка за възможностите, които еврочленството представя пред нас. България не върви по европейски път. Страната ни в момента е на кръстопът, а със своето безидейно управление е ясно че правителството ще ни отведе по грешния път. Поради лошото управление на страната българите все още не са европейски граждани. Управляващите трябва да понесат политическа отговорност чрез подкрепа на вота, каза Свинаров.

БЛИЦ публикува пълния текст на изказването на депутата от БНД:

"Миналата седмица България получи най-негативния доклад, писан някога от Европейската комисия за страна-член на Европейския съюз. Не бе достатъчно всички ние, българските граждани, да бъдем пряко ощетени от недалновидното управление, довело до почти нулева усвояемост на европейските средства, но сега трябваше да понесем и унижението страната ни да бъде посочена с пръст като лош пример от Брюксел. След европейските доклади вече няма съмнение, че България поема първенството по най-лошо управлявана държава в ЕС. С поредната двойка, която Европейската комисия ни писа, държавата ни стабилно се настани на дъното на негативната класация на “слабаците” в Съюза. Нужно е обаче да се направи ясното разграничение, че тази европейска двойка не е по вина на гражданите на България, а в резултат на бездействието и липсата на капацитет и воля за продължаване на реформите от страна на сегашното правителство. Подобно разграничение може да бъде извършено единствено чрез поемането на политическа отговорност.
След като управляващите нямат доблестта сами да поемат тази отговорност като сами подадат оставка след ясния вот на недоверие от страна на ЕС, то ние от Българска нова демокрация, обединявайки усилията си с представителите на цялата опозиция, сме задължени да поискаме парламентарен вот на недоверие. Вот, който е израз на недоволството и неодобрението на цялото българско общество.
Летаргията, в която изпадна правителството на Тройната коалиция в последната година, дава основания в старите страни-членки да се чуват все по-силно гласовете в полза на тезата, че приемането на България е било въпрос на прибързано политическо решение и тя продължава да не отговаря на всички изисквания на ЕС. Сегашните управляващите имаха достатъчно време да покажат, че страната ни има сили да навакса пропуските, да се справи със слабостите си и да се промени към по-добро. Това обаче не се случи и в момента сме свидетели на парадоксалния факт, че преди две години, на прага на формалното ни приемане в Съюза, бяхме по-близо до европейските критерии и стандарти, отколкото сме сега - 18 месеца след като уж сме част от Обединена Европа. Резултатът за жалост е, че за Брюксел държавата ни все повече изпада в позицията не на партньора, който съзнава недостатъците си и е готов да ги поправи, а на “обичайния заподозрян”, който не полага усилия за положителна промяна. Европейските граждани пък започват устойчиво да приемат България просто като една “провинция” на беззаконие и корупция в задния двор на ЕС.
Вече няма съмнение, че правителството на Тройната коалиция, чието съставяне бе оправдано с основната и ясна цел да направи възможно присъединяването ни към ЕС, в момента вече се явява спирачка за по-нататъшната европейска интеграция на страната ни и пълноценно възползване от възможностите, които еврочленството разкрива пред нас. Засилените критики на европейските ни партньори, оттеглянето на доверието от български разплащателни агенции и спирането на над милиард и половина лева по програмите на европейските фондове, са знак само за едно - България не върви по европейски път. Брюксел ясно ни посочва, че страната ни в момента се намира на кръстопът и от политическата воля на властимащите зависи дали ще се върнем обратно в правилната посока или окончателно ще се изгубим. Със своите управленска безидейност сегашното правителство показа, че ако продължи да бъде начело на България, то ще поеме грешната посока в този кръстопът, отдалечавайки ни все повече от Европа.
Тази опасност е посочена и в мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на страната ни в областта на вътрешния ред и сигурност и в допълнителния доклад за управлението на евро-средствата у нас. Там ясно са маркирани три огромни провала на правителството:
- Първият е свързан с реформата в съдебната система – критиката тук е, че независимо от номиналните усилия, продължават да липсват ефективни резултати. Брюксел смята, че приемането на закони, въвеждането на процедури и създаването на институции са необходими, но не и достатъчни мерки. Както неведнъж сме заявявали и ние от Българска нова демокрация, приетите закони трябва да бъдат изпълнявани, а създадените институции да работят по правилата, за да може да бъдат постигнати конкретни резултати.
- Вторият основен провал е свързан със сектора на сигурност и в частност борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. По тази тема в доклада е записано, че положителните резултати в тази сфера минимални и трудно доказуеми, което отново показва, че правителството у нас продължава да залагат основно на показни действия, които обаче са с минимална реална ефективност. Ние няколкократно сме алармирали, че българският сектор “Сигурност” е неспособен да произвежда сигурност в страната, а липсата на воля за приемането на редица ключови закони възпрепятстват ефективната борба с политическата корупция у нас.
- Третият голям правителствен провал е свързан с усвояването на средствата от европейските фондове. Нереформираната съдебна система и високите нива на корупция оказват негативно влияние върху оползотворяването на европейските финансови програми за България. От Брюксел заключават, че България е неспособна да демонстрира капацитет за коректно управление на финансирането от ЕС. В такава ситуация е нормално ЕК да пристъпи към защита на парите на европейските данъкоплатци чрез блокиране на средства, предназначени за страната ни. Настоящото недалновидното управление все повече повишава заплахата България да се превърне главно в нетен платец в бюджета на ЕС, без да може да се възползва от финансовата подкрепа на европейските фондове.
Основният ефект от изброените три ключови дефекта е не само “замразената” европейска интеграция на България, а пряко засегнатият интерес на всички нас, българските граждани. Управленските провали на Тройната коалиция не ни позволяват да прекрачим реално прага на Европейския съюз и да се възползваме от всички права и възможности, в това число и финансовата подкрепа за развитието на страната, които еврочленството ни предлага. В крайна сметка това, което Брюксел ни казва днес с негативните си доклади, е, че поради лошото управление на България българите все още не са граждани на Европа със всички произтичащи от това ползи.
В заключение на всичко изброено, ние от Българска нова демокрация заявяваме, че управляващите трябва да понесат политическа отговорност за отдалечаване на България и българските граждани от Обединена Европа. Смятаме, че това може да бъде постигнато единствено чрез оставка на целия Кабинет", заяви Николай Свинаров. /БЛИЦ