Мисля, че няма никаква сянка на съмнение, че тогава, когато е извършено тежко престъпление няма да има слизане под минимума при присъдата. Това заяви пред БНТ министърът на правосъдието Миглена Тачева по повод на предложенията за промени в Наказателния кодекс и зверското убийство на студентката Радостина Етимова от 21-годишния Георги Цветанов на 6 март във Варна.
Предложенията са в две посоки за замяна на алтернативни наказания, но в крайна сметка съкратената процедура се прилага тогава, когато се отговаря на определени изисквания на закона. Тачева  каза, че е разбрала исканията на протестиращите студенти от Варна от медиите и още не е получила писмото адресирано от тях до нея.  Още следващата седмица ще се срещна със студентите от Икономическия университет във Варна, допълни тя.  В момента в Народното събрание обсъждаме промени в Наказателния кодекс и министерството пое ангажимент да направи промените така, че да не остава сянка на съмнение , че процедурите и института на съкратеното съдебно следствие.  Това не е институт, който за първи път се въвежда и това е институт, който бе въведен и през 2006 година с промените на европейски експерти. Има проблем по прилагането на този текст и има тълкувателно решение на Върховния касационен съд.
Според министъра на правосъдието случаят с  Митьо Очите е друг, защото говорим за споразумение.
По повод не навременното  представяне на документи от министъра на земеделието Валери Цветанов в съда по случая с Асен Друмев, Тачева каза, че всеки е длъжен да представя доказателства или се явява като свидетел в съда, независимо дали е министър.  
Във връзка с предвидените промени в Новия наказателен кодекс получилите присъди  до една година затвор да  могат  да откупуват  с пари свободата си, Тачева каза:  "Винаги е по-добре да критикуваш някой за това, че си е свършил работата, отколкото, че за последните 60 години нямаме концепция за наказателна политика.  Това което правим е, че на консултативен съвет по наказателна политика ще разгледаме двете концепции по Наказателния кодекс", каза Тачева. Тя поясни, че  като си извършил престъпление трябва да е ясно какво наказание получаваш, да се има предвид  хуманизма в наказателната политика и ефективността на наказателния процес. И днес 250 текста в Наказателния кодекс освобождават от отговорност и при тях се заплаща глоба. Но трябва да бъдат изключени случаите за убийството на пътя, тежките телесни повреди, каза Тачева.
Министърът на правосъдието не се притеснява от поредната амнистия, при която на свобода ще излязат около 3 300  души. Според нея  това е 13-тата амнистия поред след 1944 година, а последната амнистия  е била през 2002 година, когато са освободени лицата, извършили военни престъпления. Последтният законопроект се работи година и половина. Той няма да е в ущърб на хората. Тези, които са извършили това престъпление няма да бъдат освободени от отговорност въобще, смята Тачева. /БЛИЦ